Пентагон: Повлачењем 9.500 војника из Немачке оснажићемо НАТО и побољшати обуздавање Русије

ХОФМАН: ТО ЋЕ ДОДАТНО РАЗВИТИ СТРАТЕШКЕ МАНЕВАРСКЕ МОГУЋНОСТИ СЈЕДИЊЕНИХ ДРЖАВА

* Портпарол Министарства одбране САД Џонатан ХОФМАН: Тај потез ће обезбедити и већу оперативну флексибилност америчке европске команде

__________________________________________________________________

        ПОВЛАЧЕЊЕ 9.500 америчких војника из Немачке ојачаће нашу способнос да обуздавамо Русију – изјавио је портпарол Министарства одбране САД Џонатан Хофман.

        Притом је – на помињући прогнозе да ће повучени контигент бити пребачен у Пољску, односно примакнути границама Русија - додатно прецизирао и нагласио:

        „Министар одбране и председавајући Комитетом начелника штабова одржали су брифинг за председника САД о плановима за повлачење 9.500 војника из Немачке. Оценили су да ће тај потез  ојачати НАТО, смирити савезнике и додатно развити стратешке маневарске могућности САД, као и оперативну флексибилност америчке европске команде“.

        Према његовим речима, руководство Пентагона се радује брифинзима за чланове комитета за Оружане снаге Представничког (доњег) дома и Сената, као и консултацијама са НАТО савезницима.

        Раније је Доналд Трамп објавио да ће Вашингтон смањити свој војни контингент у Немачкој на 25 хиљада војника и официра ако Берлин не повећа издатке за одбрану у складу са споразумима о НАТО.

        Тренутно, САД у Немачкој 52 хиљаде војника. Међутим, по другим подацима, тај број је знатно мањи – 36.500.

        Трамп је затражио да све земље чланице западне војне алијансе што пре подигну своје војне издатке до 2 одсто националног БДП-а.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари