Пентагон: САД су ради обуздавања Русије направиле ревизију глобалног распоређивања својих трупа

СТЕЈТ ДЕПАРТМАН ОБЈАВИО ДА ЈЕ УКРАЈИНА ДАНАС ВОЈНО МНОГО ЈАЧА НЕГО 2014.

* Мара КАРЛИН, вршилац дужности заменика помоћника шефа Пентагона за политичка питања: Ревизија је омогућила и снагама НАТО да делују ефикасније

__________________________________________________________

       СЈЕДИЊЕНЕ Државе су направиле ревизију глобалног распоређивања својих трупа да би појачале војно обуздавање Русије у Европи, изјавила је Мара Карлин, вршилац дужности заменика помоћника шефа Пентагона за политичка питања.

       Она је на брифингу у Пентагону представила главне резултате изведене ревизије и нагласила:

       „У Европи је ревизија нашег глобалног распоређивања ојачала кредибилно војно обуздавање руске агресије... Још је омогућила снагама НАТО да делују ефикасније“.

       Изјаве о „руској претњи” периодично се чују од западних политичара, али најчешће из балтичких земаља и Пољске.

       Русија је више пута изјављивала да неће никога напасти, па упозорава да се изјаве о „агресији“ користе као изговор да се више НАТО војне опреме распореди у близини руских граница.

       Према речима руског председника Владимира Путина, „руска претња“ је изум оних који желе да „уновче своју улогу авангарде у борби против Русије, да за то добију неку врсту бонуса и преференцијала“.

       Стејт департман је готово истовремено са Пентагоном објавио да обуздавање Русије у вези са Украјином „није пука говорна фигура“ јер су  Вашингтон и НАТО на том плану „много учинили последњих година“.

       Званични представник америчке дипломатије тим поводом је навео: „Током протеклих седам година, НАТО је учинио много на побољшању способности Украјине да се брани. Сједињене Државе јој пружају војну подршку. САД су издвојиле око 400 милиона долара Украјини за помоћ у одбрани територијалног интегритета и независности. Украјина 2021. изгледа другачије у поређењу са Украјином 2014. године“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари