The Economist: Наоружавање Украјине испразнило америчка војна складишта

АМЕРИКА ОСТАЈЕ И БЕЗ МОБИЛНИХ ПВО-РАКЕТА „СТИНГЕР“

Противтенковски ракетни

систем "Џаевелин"

* Према Марку Канчану из Центра за стратешке и међународне студије, САД су кијевском режиму досад предале трећину (од укупно 34.500)  противтенковских рекета „Џевелин“.  Америчка војна индустрија у стању је да годишње произведе до 2100 тих ракета, што значи да ће попуњавање залиха САД  „Џавелинима“ потрајати до четири године

_______________________________________________________

       ИСПОРУКЕ оружја Украјини довеле су до пражњења америчких арсенала и мало је вероватно да ће они бити обновљени у блиској будућности, објавио је лондонски The Economist.

       Џо Бајден затражио је од Конгреса 33 милијарде долара помоћи Украјини и другим европским савезницима.

       Од 2018. године САД су продале или донирале Украјини неколико хиљада противтенковских ракета, дронове, хаубице, оклопне транспортере...

       Значајан део `повучен` је из америчких складишта јер фабрике не могу брзо да повећају производњу.

       Према Марку Канчану из Центра за стратешке и међународне студије, САД су кијевском режиму досад предале трећину (од укупно 34.500)  својих противтенковских рекета „Џевелин“.

       Америчка војна  индустрија у стању је да годишње произведе до 2100 тих ракета.

       Ово значки да ће попуњавање залиха САД  „Џавелинима“ потрајати до четири године.

       Сличне проблеме САД имају и са мобилним ПВО-ракетама Стингер.

       Али, нису само Сједињене Државе те које због наоружавања Украјине имају проблеме. На пример, Немачка је одбила да испоручи тенкове Украјини јер њој самој недостају.

       Уосталом, ово није први пут да се Запад суочава са несташицом муниције: током интервенције у Либији 2011. Француска и Велика Британија су остале без навођених пројектила; а САД су током војне операције у Ираку и Сирији 2014-2018 потрошиле више таквих пројектила него што су произвеле.

       The Economist наводи да америчкој индустрији недостају капацитети чак и да задовољи тренутну потражњу, и остаје питање да ли ће се Америка снаћи у случају већег сукоба.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари