Мили: Конфронтација између САД и Русије и Кине може трајати деценијама

„НИЈЕ СЕ САМО ВРАТИЛО РИВАЛСТВО ВЕЛИКИХ СИЛA – МЕЂУ ЊИМА ЈЕ МОГУЋ И РАТ“

Марк Мили

* На Принстону упозорио: „Ако дозволимо Русији да оствари циљеве своје специјалне војне операције у Украјини, онда ће низ правила успостављених после 1945. одлетети кроз прозор. А ако се то догоди, онда се држите, јер ће у том случају наредних година бити јако лоше“

* „Две велике силе – Русија и Кина – имају велики значај. Могао бих да тврдим да ћете се током своје војне каријере, а вероватно и током свог одраслог живота, бавити њима“

_______________________________________________________

       РИЗИК рата између великих сила се вратио у савремени свет, а конфронтација између САД и Русије и Кине могла би да траје деценијама – изјавио је шеф Комитета начелника штабова Оружаних снага САД генерал Марк Мили.

       На церемонији полагања заклетве дипломаца Корпуса за обуку резервних официра Универзитета Принстон, своју почетну процену додатно је образложио:

       „Ако дозволимо Русији да оствари циљеве своје специјалне војне операције у Украјини, онда ће низ правила успостављених после 1945. одлетети кроз прозор. А ако се то догоди, онда се држите, јер ће у том случају наредних година бити јако лоше. Зато је веома важно да се та правила сачувају, да се ојачају. То ће користити свима, целом свету. То је оно што је доведено у питање“.

       Самим дипломацима први генерал Америке је поручио:

       „Улазите у свет у коме се, после 20 година наше борбе против побуњеника у Авганистану и Ираку, поново појавило не само ривалство великих сила, већ и ризик ратова великих сила. Не желим да  предвиђам шта ће се десити, али је на нама, а одсад и на вама, одговорност да обезбедимо да мир између великих сила, створен 1945. године, опстане и да га пренесемо будућим генерацијама“.

       Мили је посебно нагласио, заправо – упозорио:

       „Две велике силе – Русија и Кина – имају велики значај. Могао бих да тврдим да ћете се током своје војне каријере, а вероватно и током свог одраслог живота, бавити њима“.

       Мили је закључио обраћање овим речима:

       „Морамо да сачувамо мир и стабилност, а не да почињемо рат између великих сила“.

       Региструјте се на нашем Telegram  каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари