Америчка авијација спрема своје пилоте за рат са Русијом на острву Шемја код Аљаске

ОСТРВО ИМА ЈЕДВА ШЕСТ КВАДРАТНИХ МИЉА, АЛИ И АЕРОДРОМ КОЈИ ЈЕ САМО 200 КИЛОМЕТАРА ОД РУСИЈЕ

* Увежбавају слетања и полетања са аеродрома средње величине јер се у Пентагону процењује да би Русија – уколико између две земље дође до озбиљног рата - велике америчке ваздушне базе тукла и уништавала балистичким и крстарећим ракетама, а да средњи и мали аеродроми, у случају стварног сукоба, гарантују да ће бар део америчке војне авијације преживети прве размене удара

_________________________________________________________        

         РАТНО ваздухопловство САД, у оквиру обуке за случај рата са Русијом, послало је ловце Ф-16 на аеродром најближи руским границама.

       Налази се на острву Шемја које припада Аљасци.

       Војни стручњак магазина Forbes Дејвид Екс открио је да САД од маја 2021-ве изводе вежбе на Аљасци. Са тежиштем на увежбавању слетања и полетања са аеродрома средње величине.

       Ова обука се у Пентагону сматра веома важном јер војни врх САД процењује да би Русија – уколико између две земље дође до озбиљног рата - велике америчке ваздушне базе тукла и уништавала балистичким и крстарећим ракетама.

       Другим речима: у Пентагону рачунају да би средњи и мали аеродроми, у случају стварног сукоба, гарантовали да ће бар део америчке војне авијације преживети бомбардовање.

       Према аутору материјала, база на острву Шемја налази се на идеалној локацији за пресретање руских војних авиона изнад вода Беринговог мора.

       Екс је навео: „Острво од 6 квадратних миља је само 200 миља далеко од руске обале. Ниједан други амерички аеродром, осим носача авиона, не може толико приближити наше ловце Русији“.     

       Раније, 23. октобра, руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао је да НАТО примиче снаге границама Русије. Истовремено је нагласио да безбедност у Европи може бити само заједничка, без задирања у интересе Русије, али да алијанса није спремна за равноправан дијалог.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари