Владика Теодосије Србима на КиМ: Не продајте очевину – отрпимо још мало

У ОСОЈАНУ ОДРЖАНИ ДРУГИ „ЂЕДОВ САБОР“ ПОСВЕЋЕН МИТРОПОЛИТУ АМФИЛОХИЈУ

* У културно-уметничком програму учествовали су КУД "Копаоник" и народни гуслари извођењем песама на стихове митрополита Амфилохија

____________________________________________________________

       НЕ МОЖЕ се продати оно што је наслеђено и зато, као и увек, поручујем да отрпимо мало, изјавио је данас владика рашко-призренски Теодосије у Осојану гдје је поводом годишњице највећег и најуспешнијег повратка Срба на Косово и Метохију, након протеривања 1999. године одржан други по реду „Ђедов сабор".

       Владика Теодосије је казао да се може рећи да је Осојане примjер одрживог и успешног опстанка, не само за Осојане већ и за цело Косово и Метохију, пренeо је РТС.

       Сабор је посвећен митрополиту Амфилохију Радовићу који је један од најзаслужнијих за повратак у Осојане код Истока и у првим данима био са повратницима, да их охрабри и подржи.

       Теодосије је навео да Срби живе захваљујући заветима који су успоставили наши преци са Господом.

       „Свети Сава, свети кнез Лазар, а рекао бих у новије време наш митрополит Амфилохије, који је служењем литургије дао завет повратницима да буду истрајни, да буду храбри, да буду своји на своме, овде у својој дедовини, очевини", поручио је он.

       У Осојану, код Истока живи нешто више од 300 Срба повратника са 80 деце свих узраста.

       Сабор је отворен синоћ књижевним часом, а данас је служена света архијерејска литургија и молитва страдалим Србима од 1999. године до данас.

       У културно-уметничком програму учествовали су КУД "Копаоник" и народни гуслари извођењем песама на стихове митрополита Амфилохија.

       (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари