Мудро, од Тита до Милошевића

У присуству поглавара СПЦ Иринеја приказан историјски филм о патријарху Герману

  • Човек који је замонашио данашњега поглавара трона Светога Саве, како је казао сам патријарх Иринеј, водио је Цркву мудро, балансирајући између ње и комунистичког руководства
  • Филм ће поново бити приклазан на 20-годишњицу упокојења патријарха Германа, у Храму Светог Саве, а потом и најесен на сабору владика
  • Аутор филма - професор др Вељко Ђурић Мишина - вешто објединио обиље архивске грађе СПЦ и живу реч, чак и патријарха Иринеја, о Герману и његовом времену

 

        ДОКУМЕНТАРНИ филм о животу и раду српског патријарха Германа, у режији проф др. Вељка Ђурића Мишине, премијерно је синоћ приказан у чувеном манастиру у Сланцима код Београда. То, мора се одмах рећи, није обичан филм, већ прави преседан у историји Српске православне цркве.

        До сада је било незамисливо да се на великом платну нађе снимак о „живој историји“ и да се на огољен, искрен и документован начин приповеда о политичким уларима и отвореним уценама које је поднео врх СПЦ у последњих 50 година. Историјска тежина овога филма-завештања  још је већа када се зна да о свему – у Ђурићевом филму -  лично говори патријарх српски господин Иринеј. Он је, иначе, синоћ филм најтоплије препоручио широкој јавности.

        У препуној порти сланачког манастира се - под ведрим небом - окупило 300 верника, који су без даха испратили 80-минутно приповедање о обновитељском дугогодишњем раду патријарха Германа. Човек који је замонашио данашњега поглавара трона Светога Саве, како је казао сам Иринеј, водио је Цркву мудро, балансирајући између ње и комунистичког руководства - једнако мудро од Тита до Милошевића.

          БДЕНИЈЕ ПРЕ ПРОЈЕКЦИЈЕ

        Реч је о смелом подухвату. Снимање је трајало пуна три месеца, а продукција је припала Телевизији Краљево. Сценариста филма, професор Мишина је доктор историјских наука, некадашњи директор Института српске културе у Лепосавићу и професор Универзитета у Приштини. Он је вешто објединио обиље архивске грађе СПЦ и живу реч о учесницима Германовог времена, почевши од комунистичке бирократије па до свештеника и епископа који и дан данас учествују у животу СПЦ.

        Приказивање филма је уједно била и част поводом јубилеја, 40 година од обнове манастира, с обзиром да је патријарх Герман обновио и освештао манастир 1971. године.

        Пројекцији је претходило празнично бденије, коме је присуствовало око 300 верника. Они су дисциплиновано, са Иринејом и црквеним врхом у првом реду, отпратили сат и по саге о човеку чије кости који почивају поред моштију српскога Цара Душана Силног, у цркви Светога Марка у Београду.

        Аутор за портал Факти  каже да му је највећи изазов била пуна аутономија у раду:

        Највећи изазов је био што сам добио апсолутну слободу од финансијера пројекта. Био сам аутор и текста и сценарија, на некин начин - и режије. Наравно, нисам све урадио сам већ уз помоћ пријатеља који се баве тим занатом. Моје основно истраживање у последњих двадесет година је историја СПЦ. Написао сам неколико књига које се третирају као допринос науци и у међувремену написао биографију патријарха Германа Ђорића – објашњава Ђурић Мишина и додаје да су три године рада на књизи и посебна ТВ емисија на телевизији Краљево били оно што је требало да би први човек те телевизије питао шта још може да помогне. „Одговорио сам да бих по књизи желео да снимим филм, а он ми је на то рекао – уради“.

ТИТО: ГДЕ ЈЕ ГЕРМАН?

        Имајући у виду да је патријарх пристао и дао благослов, а да је издавач књиге требало да буде Манастир Сланци, пао је договор да се то обједини баш вечерас. Филм ће поново бити приклазан на 20-годишњицу упокојења патријарха Германа, у Храму Светог Саве, а потом и најесен на сабору владика.

        - Велика ми је част што је патријарх узео учешћа у филму. Појављује се више пута у различитим сценама. Све време пројекције је седео и пажљиво гледао и на крају изговорио лепе похвалне речи. Колико сам приметио, из публике нико није устао, упркос хладњикавој вечери... Мислим да сам успео, али видећемо. Ја сам своје завршио, имао сам добре домаћине, монахе Манастира Сланци – каже Мишина и већ прави даље планове.

        Жеља му је да нађе издавача који би могао да пласира ДВД јефтино, по цени приступачној народу, као и да направи посебну серију од шест емисија. Али, како сам каже, све највише зависи од првих утисака о овом филму који је набијен, крцат чињеницама.  

        Судећи по реакцији патријарха Иринеја, филм је и више него задовољио потребу јавности да сазна истину. Мамац да погледате ово дело је сцена у којој један, од чак 11 Мишининих саговорника, прича како је Тито - на једном од небројених скупова које је приредио - затражио да види Германа и да са њим разговара. Патријарха, међутим, нигде није било...

        Маршал је позвао одговорне сараднике и питао их следеће: да ли је Герман позван, а није дошао, или није позван. Ако није позван, да га убудуће обавезно позивате!

 

        Диана Милошевић

        Фото: Рајко Ристић

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари