Владика Теодосије Србима: Будимо достојни свога имена, порекла и крста којим смо крштени

ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА ПРОСЛАВЉЕНА У НАЈЛЕПШОЈ ЗАДУЖБИНИ СВ. КРАЉА МИЛУТИНА

* Окупљеним верницима у Грачаници рекао: „У чудном времену живимо данас, неко би рекао апокалиптичном... Дешавају се ствари које се нису дешавале – потребна нам је помоћ Богородице. Срби треба да буду истрајни и да се не плаше оних који прете“

* Указао да су сва дешавања, као и многе природне појаве које се никада нису дешавале, опомена и знак да се "примиче крај и да будемо спремни за долазак Господњи"

________________________________________________________

         ЊЕГОВО преосвештенство владика рашко-призренски Теодосије поручио је данас, након литургије коју је служио у Манастиру Грачаница, да српски народ мора истрајати и показати да се не плаши оних који прете.

       - Морамо истрајати и показати да се не плашимо људи овоземаљских, оних који прете, не схватајући да нам узимањем овоземаљског живота не узимају онај који нам је Господ припремио - рекао је владика Теодосије у беседи.

       Он је додао да је пресвета Богородица, којој је посвећен Манастир Грачаница, заступница свих људи, нарочито грешних, да је увек присутна у животима верника и да њена помоћ никада није изостала када год је молитвом и вапајима тражена.

       - Она нам саветује да се не плашимо, да будемо храбри и да будемо достојни свога имена, порекла и крста којим смо крштени - рекао је владика Теодосије.

       Благословећи славу сестринству Манастира Грачаница, владика Теодосије је рекао да се име Мајке Богородице данас слави свуда у васељени, као и у најлепшој задужбини Светог Краља Милутина - у Грачаници.

       Епископ Теодосије је истакао да је Успење Пресвете Богородице празник попут Васкрса и зато данас, како је рекао, вапимо пресветој Богорици да нас заштити, али морамо имати смирења и вере у себе, а све оно са чиме се суочавамо препустити Богу.

       - У чудном времену у коме живимо данас, неко би рекао апокалиптичном, јер се дешавају ствари које се нису дешавале, помоћ Мајке Божије је потребна -  рекао је епископ Теодосије.

       Он истиче да сва дешавања, као и многе природне појаве које се никада нису дешавале, опомена су и знак да се "примиче крај и да будемо спремни за долазак Господњи".

       Владика Теодосије је додао да у овом времену многе иконе точе миром, а пресвета Богородица се јавља показујући нам да је са нама.

       Он је упутио апел српском народу да у цркву на службе не долази само на велике празницима.

       Бројни верници из Грачанице и околних српских села традиционално слави велику Госпојину, као сеоску славу, а један од њих Миливоје Тодоровић за Срну је рекао да је на срцу сваког Грачаничана жал што је из године у годину о Великој Госпојини све мање верника присутно на Светој архијерејској литургији.

       - Народ, посебно млади уплашени за сопствену будућност, одлази, али се надам да ће уз помоћ наше цркве и савета схватити да где год да оду или наставе своје животе да никада неће заборавити да су рођени у Грачаници и да ће се једног дана вратити на своје - рекао је Тодоровић.

       Прославу Велике Госпојине у Манастиру Грачаница обезбеђивао је повећан број припадника Косовске полицијске службе и КФОР-а.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари