Владика Иринеј: Кривокапић изврдава потписивање Темељног уговора са СПЦ

НАГЛАСИО ДА ЈЕ ПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ 27. МАЈА ПРЕВАРИО ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА

* „Ниједан Синод СПЦ и ниједан поглавар Цркве не може себи дозволити да узме учешћа у оваквој или сличној `игри без граница`, односно не може никоме дозволити да се на овај начин поиграва њиме”

* „Питам Владу Црне Горе: зашто Српској православној цркви није понудила исти Уговор као Ватикану, Исламској и Јеврејског заједници“

__________________________________________________

       ЊЕГОВО преосвештенство владика бачки Иринеј изјавио је да Српска православна црква /СПЦ/ неће потписати Темељни уговор са Владом Црне Горе докле год је на њеном челу Здравко Кривокапић.

       “Кривокапић је својом тактиком хоћу-нећу и корак напред-два назад, искључиво `заслужан` за досадашње непотписивање Темељног уговора. Према његовој конфузној и замагљујућој формулацији намерно тако сроченој, испада да он није ни лук јео ни лук мирисао, већ да Синод у Београду не жели да га потпише”, рекао је владика Иринеј за београдски магазин “Печат”.

       Епископ бачки каже да је Кривокапић преварио Његову светост патријарха српског Порфирија 27. маја када је у Патријаршији требало да потпишу већ усаглашени Темељни уговор.

       “Његове изјаве су по правилу потирале једна другу, а најсвежија приспела варијанта гласи да Влади Црне Горе неке ставке из већ усаглашеног Уговора ипак нису биле по вољи, те их је она изменила, и то без икакве конслултације са Синодом, и тако ревидирани или октроисани Уговор послала Синоду као текст за потписивање”, рекао је владика Иринеј.

       Он указује да црногорски премијер након свега изјављује да је “спреман да потпише, чим се стекну сви предуслови”, што, како каже, личи на бриселска “поглавља”.

       Владика Иринеј упитао је Владу Црне Горе зашто Српској православној цркви није понудила исти Уговор као Ватикану, Исламској и Јеврејског заједници.

       “Све у свему, ниједан Синод и ниједан поглавар Цркве не може себи дозволити да узме учешћа у оваквој или сличној `игри без граница`, односно не може никоме дозволити да се на овај начин поиграва њиме”, рекао је епископ бачки.

       Владика Иринеј наводи да је СПЦ по својој природи вична стрпљењу и трпљењу и да ће чекати и дочекати неке нормалније “предуслове” и неке нове људе, па онда са радошћу и у братској слози и љубави потписати обострано прихватљив, коректан, правичан и частан уговор.

       “Зашто просто не препишу или препричају важеће уговоре са Ватиканом, Исламском и Јеврејском заједницом Црне Горе, именујући СПЦ као уговорну страну, па мирна Бачка”, закључио је владика Иринеј. 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари