Влада даје 15 милиона динара за обнову Великог конака

 МИНИСТАР ПРЕДРАГ МАРКОВИЋ У ХИЛАНДАРУ

     БЕОГРАД, (ФоНет) - Министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић борави на Хиландару, где ће старешини тог манастира обавестити да је Министарство обезбедило додатних 15 милиона динара за обнову Великог конака.

     Министарство је током 2011. године Задужбини манастира Хиландар већ помогло са 60 милиона динара, намењених обнови делова манастира који су најтеже оштећени у пожару.

     Обнова Великог конака подразумева потпуну реконструкцију пожаром уништених делова, уз конструктивно ојачање и обнову сачуваних елемената, тако да објекат по облику одговара ономе како је изгледао пре пожара, али и да функционалном ревитализацијом простора одговара духу актуелних и трајних потреба Светог манастира.

     Током 2011. године планиран је и наставак конзерваторско-рестаураторских радова на цркви Свете тројице, као и завршетак конзервације, реконструкције и рестаурације иконостаса митрополита Симеона из 1635. године.

     Марковић ће искористити прилику да, заједно са градоначелником Крагујевца Верољубом Стевановићем, помогне братству манастира, радницима на економији и другим добровољцима, у берби грожђа у хиландарским виноградима, саопштило је Министарство културе.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари