СПЦ у Божићној посланици: Косово и Метохија је српска заветна родна земља

БОЖИЋНА И ПРЕДНОВОГОДИШЊА ПОСЛАНИЦА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

* Патријарх ПОРФИРИЈЕ: Од половине ове године наш вековни комшилук на КиМ поставља ултиматуме, провоцира, спроводи терор и непрекидно прети преосталим, незаштићеним Србима прогоном и зулумом, уз злослутно ћутање или, чини нам се, прећутну подршку појединих моћних држава

* Подсећамо све надлежне чиниоце на то да и за Србе на Косову и Метохији треба да важе универзална људска права и слободе какве имају Албанци и сви људи на свету. Лична безбедност, сигурност имовине и слобода кретања припадају свима подједнако и као таква морају да буду неприкосновенна

* Као што су моћници онога времена прогањали и желели да униште Богомладенца, тако и њихови данашњи наследници дижу глас против породице, утемељене у хришћанским вриједностима. Ниједну личност под небеским сводом ми не изводимо на свој, људски суд, нити бацамо духовно камење на оне који не деле нашу веру, али одлучно одбијамо да било чији слободни, али погрешни избор изједначимо са нашом слободом и одговорношћу која је прати

__________________________________________________________

         ПАТРИЈАРХ српски Порфирије, са свим архијерејима Српске православне цркве, позвао је у Божићној посланици да се Србима на Косову и Метохији обезбеде универзалне слободе какве имају Албанци и сви други људи на свету, а Србе гдје год да живе да поштују Јеванђеље и да кроз то буду спремни да благу вест мира и љубави објављују сваком човеку на свијету.

       У данима божићне радости, мира и породичне топлине у нашим молитвама су и они међу којима букти ратни огањ, а најпре једноверна браћа и сестре из Украјине и Русије, поручује патријарх и додаје да "ратни пожар, као никада до сада, прети целом свијету".

       Патријарх Порфирије у Божићној посланици подсећа да од половине ове године у, како је навео, "нашој заветној родној земљи, на Косову и у Метохији, вековни комшилук поставља ултиматуме, провоцира, спроводи терор и непрекидно прети преосталим, незаштићеним Србима прогоном и зулумом, уз злослутно ћутање или, чини нам се, прећутну подршку појединих моћних држава".

       - Подсећамо све надлежне чиниоце на то да и за Србе на Косову и Метохији треба да важе универзална људска права и слободе какве имају Албанци и сви људи на свијету. Лична безбедност, сигурност имовине и слобода кретања припадају свима подједнако и као таква морају да буду неприкосновена - поручио је патријарх српски у посланици поводом предстојећег Божића и Православне Нове године.

       Навео је и да су у данима божићне радости, мира и породичне топлине у "нашим молитвама и они међу којима букти ратни огањ, а најпре једноверна браћа и сестре из Украјине и Русије".

       - Са тугом гледамо на ратне сукобе и жртве, у чему, јавно или тајно, учествују разни актери. Последице трагичног братоубилачког руско-украјинског сукоба, подстицаног свакодневно споља, страшне су, а ратни пожар, као никада до сада, прети целом свету. Због тога се са посебно усрдном молитвом обраћамо Богомладенцу Христу, а искреним братским позивом свим непосредним и посредним учесницима рата, да пронађу у себи снаге, како би престало страдање, избеглице се вратиле у своје градове и села, обновили се њихови домови, а мир се вратио у подручја захваћена ратним пожаром", истиче се у Посланици.    

Бадње вече у бањалучком

Храму Христа Спаситеља

       У Посланици патријарх поручује да "братоубилачки и разорни ратови, који и данас широм планете Земље сеју смрт, показују да прави мир није просто одсуство оружаног сукоба", већ, како каже, плод самопрегорне жртве коју је међу људима засијао и запечатио сам Бог.      

       Патријарх истиче да "као што су моћници онога времена прогањали и желели да униште Богомладенца, тако и њихови данашњи наследници дижу глас против породице, утемељене у хришћанским вредностима".     

       - Одговор цркве на ову јавну и трајну агресију не може бити другачији до јеванђелски, апостолски и божићни. То значи да црква неодступно стоји на својим вечним и непромењивим уверењима, чувајући границе закона како је благоизволио Бог, не намећући своје вредности никоме, али, истовремено, не одступајући од њих ни за јоту. Ниједну личност под небеским сводом ми не изводимо на свој, људски суд, нити бацамо духовно камење на оне који не деле нашу веру, али одлучно одбијамо да било чији слободни, али погрешни избор изједначимо са нашом слободом и одговорношћу која је прати - наводи патријарх.

       Додаје да би, у дубоко рањеном друштву, дјеца могла да се одупру поплави позива на насиље у школама, на друштвеним мрежама, на стадионима и у спортским халама, треба да буду одгајана у здравом породичном окружењу, обликована љубављу, а не мржњом и агресивношћу.

       - Појаву насилног и деструктивног понашања у нашим школама прате и већ поменута недопустива настојања да се читавом просвјетном и образовном систему, од вртића до универзитета, наметну учења, идеологије, праксе и обичаји потпуно опречни хришћанском етичком кодексу и богоугодном животу, не само нас православних Срба, него и свих са којима делимо животни простор - поручује патријарх Порфирије.

       Честитајући вам Божић и Нову 2023. годину, желимо вам свако истинско добро и неотуђиву радост од Богодјетета Христа, уз сверадосни божићни поздрав: "Мир Божји - Христос се роди!".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари