СПЦ Србима на КиМ: Мајка Црква увек ће бити уз вас - као и до сада

ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА: НЕКА НАС ВОДИ НАШЕ НОВОЗАВЕТНО КОСОВСКО ОПРЕДЕЉЕЊЕ

* „У васкршњој радости са особитом пастирском бригом упућујемо очинске поздраве и молитве сестрама и браћи у отаџбини и расејању, где год живе православни Срби, а посебно на Косову и Метохији - нашој духовној и националној колевци, поручујући им да знамо њихова искушења и борбе, али да ће њихова мајка Црква увек бити уз њих као и до сада. Данас смо духовно и молитвено са свима вама

__________________________________________________________________

         ЊЕГОВА светост патријарх српски Порфирије указао је у васкршњој посланици на свеопшту кризу у свету, сукобе у Украјини и друге конфликте, те позвао на мир и љубав, истичући да је сваки рат пораз људског достојанства.

       У посланици српског патријарха и свих архијереја Српске православне цркве истиче се да је осећај одговорности данас посебно наглашен због свеопште кризе у свету и чињенице да се пламен оружаних сукоба у Украјини придружио оним другим местима на планети где постоји конфликт међу државама, народима и верама.

       "Саосећамо и састрадавамо са свим православним хришћанима, браћо и сестре, са свим људима овог света, гледајући како се сукоби на украјинском тлу и широм васељене још више продубљују", наводи се у посланици, коју је прочитао патријарх Порфирије.

       Патријарх Порфирије истиче да се потребно чувати "привидне сигурности глобалног мравињака" који човека жели учинити безличним и притвореником самодовољности, те упозорава да вријеме проведено у убеђењу да се виртуелним светом нездравог умишљања и конзумацијом добара може задобити истинско благостање, значи бити осуђен на живот без достојанства и слободе.

       „Нека нас од тога сачува дубока верност крсно васкрслог светосавског српског народа и нека нас ка вечном смислу води наше новозаветно косовско опредељење. Земаљско је за малена царство, а небеско увек и довека!", поручује се у посланици.

       Патријарх српски поручио је да су бесмртна дела саможртвене љубави према Богу и отаџбини показали многи наши лекари и здравствени радници који су се нашли на тешким и одговорним дужностима.

       "У васкршњој радости са особитом пастирском бригом упућујемо очинске поздраве и молитве сестрама и браћи у отаџбини и расејању, где год живе православни Срби, а посебно на Косову и Метохији - нашој духовној и националној колевци, поручујући им да знамо њихова искушења и борбе, али да ће њихова мајка Црква увек бити уз њих као и до сада. Данас смо духовно и молитвено са свима вама", истиче се у посланици.

       „Срећан и благословен овај дан у који смо се родили за живот вечни са жељама и молитвама васкрслом Христу желимо свако истинско добро и поздрављамо најрадоснијим поздравом Христос васкрсе, ваистину васкрсе!", наводи се у васкршњој посланици.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари