СПЦ Пећку патријаршију назвала својим првим, актуелним и историјским седиштем

ПАТРИЈАРХУ ПОРФИРИЈУ ЗАБРАЊЕНО ДА НА ПРЕЛАЗУ МЕРДАРЕ УЂЕ НА КОСОВО И МЕТОХИЈУ

* Патријарх апеловао на „факторе који имају реалну власт на КиМ“ да поштују људска права Срба, а Информативна служба СПЦ саопштила: „То значи да се поглавару Српске православне цркве омогући богослужење у Пећкој патријаршији. То богослужење је молитва за сав свет, за све људе, а пре свега за локалну заједницу, за Србе и Албанце, за помирење и мир међу њима”

____________________________________________________________

       ПАТРИЈАРХА Порфирија, који је по редовном програму требало данас у поподневним часовима да стигне у седиште СПЦ, манастир Пећку Патријаршију, на административном прелазу Мердаре зауставиле су приштинске власти и рекле да му је забрањен улазак у покрајину, саопштила је СПЦ и поручила да је таква одлука неразумна и неприхватљива.

       Како је наведено, са становишта људских права и верских слобода било ког човека, оваква одлука је неразумна и апсолутно неприхватљива и СПЦ позива да се поштују основна права и слобода српског народа и његова црква на Косову и Метохији.

       У саопштењу се наводи да Патријарх апелује на оне факторе који имају реалну власт на Косову и Метохији да, у складу са њиховим прокламовањем људских права и слобода, на делу покажу да таквих основних права и слобода нису лишени српски народ и његова црква.

       „То значи да се, на подручју на коме имају пуну контролу, поглавару Српске православне цркве омогући богослужење у првом, актуелном и историјском седишту Српске Православне Цркве. То богослужење је молитва за сав свет, за све људе, а пре свега за локалну заједницу, за Србе и Албанце, за помирење и мир међу њима”, поручила је Информативна служба СПЦ, преноси Танјуг.

       Како је наведено, патријарх зна да је српски народ, посебно на Косову и Метохији, са великим огорчењем примио ову вест, али апелује да се не дозволи да ова провокација постане изговор за даље угрожавање нашег народа и његових светиња.

       Патријарх неће оставити свој народ и учиниће све што је могуће да се са њим сретне и да се са њим, како је наведено, заједно помоли Богу што пре буде могуће, саопштила је СПЦ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари