СПЦ: Патријарх се није у Београду састао са немачким политичарем Шмитом

„ПАТРИЈАРХ СЕ МОЛИ ЗА СЛОГУ И НАПРЕДАК ЧИТАВОГ НАШЕГ НАРОДА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ“

* Црква упозорила да се на сајту београдског листа "Данас" као најважнија, прва и насловна вест појавио потпуно лажни, измишљени текст о томе да се патријарх Порфирије у Патријаршијском двору састао са председником Србије Александром Вучићем и Кристијаном Шмитом

* ФАКТИ: Званични Београд (са неким изузецима) Кристијана Шмита сматра „високим представником у БиХ“. Упркос томе што није легално дошао на тај положај и што га ни Српска, ни Русија ни Кина не признају. А СПЦ га, ево, сматра само „немачким политичарем“...

______________________________________________________

         ЊЕГОВА светост патријарх српски Порфирије није се састао са Кристијаном Шмитом током његове посете Београду, саопштено је из Српске православне цркве.

       У саопштењу се наводи да се ни патријарх српски Порфирије, ни Црква у целини, не мешају у изборни и постизборни процес, било где и било када, па тако ни у Републици Српској или у БиХ.

       - Поглавар СПЦ патријарх Порфирије, као духовни предводник свих православних Срба, без обзира на то гдје живе или коју политичку или идеолошку опцију заступају, моли се за слогу, разумевање и напредак читавог нашег народа у Републици Српској, без обзира на изборне резултате. У овим турбулентним временима, патријарх се нарочито моли за миран суживот и сарадњу свих народа у БиХ - истиче се у саопштењу.

       Из Информативне службе СПЦ наводе да на сајту београдског листа "Данас" као најважнија, прва и насловна вијест стоји потпуно лажни, измишљени текст о томе да се патријарх Порфирије у Патријаршијском двору састао са председником Србије Александром Вучићем и њемачким политичарем Кристијаном Шмитом.

       - Ни кабинет патријарха српског, на који се као извор информација свог потпуно лажног и измишљеног текста "Данас" позива, ни било ко из Српске патријаршије нема потребу да коментарише или да демантује било који текст о Цркви из ових новина, јер би то био свакодневни посао, да нас у "Данасу" боље разумеју "full time job" - додаје се у саопштењу.

       Из СПЦ истичу да "Данас", готово по правилу гради своје приче о Цркви, на основу полуистина, а неретко и на потпуним неистинама, као што је то случај са овим текстом и да они знају зашто.

       - Ипак, ради верног народа, поготово у Републици Српској и БиХ, где овакви измишљени и лажни текстови у народу изазивају забуну и неповерење према Цркви и патријарху Порфирију, дужни смо да кажемо да никакав састанак ове врсте није одржан, ни планиран, нити се патријарх у било којој варијанти састао са Шмитом током његове посете Београду ових дана - наглашава се у саопштењу.

       Из СПЦ напомињу да је немачки политичар у четвртак, 20. октобра, посетио Храм Светог Саве, о чему је јавност обавештена путем сајта Храма.

       - Вест о томе пренели су готово сви београдски медији, осим "Данаса". И то је све - додаје се у саопштењу.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари