Порфирије: Ово са „Европрајдом“ нама се вештачки намеће – преко тога нам руше стубове

ДОБРО ЈЕ ШТО ЈЕ ОТКАЗАН - ТО ПОДРЖАВАЈУ И ДРУГЕ ТРАДИЦИОНАЛНЕ ВЕРЕ У СРБИЈИ

* „У потпуности разумемо суштински оправдану велику забринутост нашег народа који је у грубом промовисању и наметању политика и идеологија које имају за циљ да поруше стубове на којима се вековима гради наш идентитет, да све постане крхко, релативно и флуидно, осетио дубинско и систематско угрожавање свих темељних вредности којима је вековима одан, а посебно светиње брака и породице

______________________________________________________________

       ЊЕГОВА светост патријарх српски Порфирије поручио је да је отказивање "Европрајда" у Београду исправна одлука.

       "Ова тема је нама вештачки наметнута и потпуно је супротна систему вредности нашег народа, а исто тако и наше браће и сестара других вера и нација са којима живимо. О томе су ми непосредно посведочили представници традиционалних цркава и верских заједница. Стога отказивање ове манифестације сматрам исправним", рекао је патријарх Порфирије.

       Нагласио је да је у душу православних хришћана усађено учење Цркве изражено већ на почетним странама Библије, где је записано да је Бог створио човека као два пола, као мушко и женско, што значи да су брак и породица од постања света дефинисани као заједница љубави мушкарца и жене са њиховом децом.

       "У потпуности разумемо суштински оправдану велику забринутост нашег народа који је у грубом промовисању и наметању политика и идеологија које имају за циљ да поруше стубове на којима се вековима гради наш идентитет, да све постане крхко, релативно и флуидно, осетио дубинско и систематско угрожавање свих темељних вредности којима је вековима одан, а посебно светиње брака и породице", навео је патријарх српски, саопштено је из СПЦ.

       Патријарх Порфирије је навео да је свештенство више пута у непосредном разговору са највишим представницима државе изнело разлоге због којих сматра да је нужно и оправдано отказивање "Европрајда".

       Он је указао на то да Црква Христова поштује богомдаровану слободу сваког људског бића и зато је против сваког облика насиља, јавног жигосања и прогона било кога.

       "Зло се не лечи и не побеђује насиљем, него се на тај начин само умножава. Молимо се Христу Господу да нас молитвама Светог Саве српског у време када су пред нашом отаџбином и народом различита искушења и проблеми, лиши овог, штетно и беспотребно нам наметнутог", закључио је патријарх српски.

       "Европрајд" је требало да буде одржан средином септембра у Београду, али је отказан.

       Председник Србије Александар Вучић поручио је да преузима пуну одговорност за неодржавање "Европрајда" у Београду и да неће бити промене те одлуке.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари