Патријарх Порфирије у преображенској посети Републици Српској: Мир је пут српског народа

У ДОБОЈУ РЕКАО: ВАСПИТАВАЈТЕ ДЕЦУ У ПРАВОСЛАВНОЈ ВЕРИ – ТО ЈЕ НАЈВАЖНИЈИ ЗАДАТАК

* Поглавара СПЦ дочекали у Милорад Додик, Жељка Цвијановић, Недељно Чубриловић, Радован Вишковић и Борис Јеринић. Патријхарх разговарао и са политичким лидерима РС

* Владика Фотије: „Ваша светости, дошли сте у Добој у коме је био формиран први логор у модерној Европи, а то је било у Првом светском рату. У логору је било 45.000 људи, Срба, 12.000 је страдало, а од тога хиљаду деце. Нажалост, то је постао образац за решавање националних питања. Потребно је јединство Цркве и државе за добробит српског народа. Ваша посета радост је за све нас који волимо да кажемо да сте дошли у државу Републику Српску

_____________________________________________________

         ЊЕГОВА светост патријарх српски Порфирије поручио је да је мир пут српског православног народа и да је важно да Христос буде у срцу и души сваког човека, а да је најважније васпитавати децу у православној вери.

       „Дјецу морамо васпитавати у православној вјери и да нам то буде најважнији задатак. Молите се за своју децу јер је Јеванђеље наш живот", рекао је патријарх српски након доксологије која је служена у добојском храму у присуству великог броја верника.

       Патријарх Порфирије је нагласио да му је срце испуњено радошћу јер је уочи Пребражења Господњег дошао у Републику Српску.

       "Дошао сам у крајеве одакле су и моји корени. Овај крај је уткан у моје биће, душу, што ми је давало и даје снагу", рекао је патријарх и додао да добро познаје срце и душу српског народа на подручју Републике Српске и Добоја.

       Он је навео да према овом народу осећа љубав, али и да га њихова љубав према њему и Цркви чине посебно радосним.

       Српски патријарх је подсетио да је са епископом зворничко-тузланским Фотијем заједно одрастао:

       „Заједно смо одрасли, школовали се и службовали, а на овим просторима, што је важније, осјећам духовне коријене јер су сви моји црпили снагу у вери православној", рекао је српски патријарх.

       Он је закључио да је дошао у своју кући и окупљеним верницима пожелео да сутрашњи празник дочекају у здрављу и весељу и да им Господ подари сваки напредак.

       Владика Фотије захвалио је за долазак патријарха српског уочи једног од великих Господњих празника.

       "Ваша светости, дошли сте у Добој у коме је био формиран први логор у модерној Европи, а то је било у Првом светском рату. У логору је било 45.000 људи, Срба, 12.000 је страдало, а од тога хиљаду деце. Нажалост, то је постао образац за решавање националних питања", рекао је Фотије и додао да је Храм Светих апостола Петра и Павла подигнут на мученичком месту.

       Према његовим ријечима, потребно је јединство Цркве и државе за добробит српског народа.

       „Ваша посета радост је за све нас који волимо да кажемо да сте дошли у државу Републику Српску", нагласио је владика Фотије. 

       Патријарха српског дочекали су бројни грађани Добоја и Републике Српске, као и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председник Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, градоначелник Добоја Борис Јеринић, званичници из јавног, политичког и друштвеног живота Републике Српске и БиХ.

       Од 11.00 часова биће организована литија од Храма до зграде Градске управе, улицама Стефана Првовенчаног, Краља Александра, Немањином, Кнеза Лазара и Хиландарском.

Разговор са врхом Српске и лидерима

политичких странака – без изјава учесника

         САСТАНАК Његове светости патријарха српског Порфирија са представницима републичких институција и лидерима политичких странака из Републике Српске завршен је у Добоју.

       Након састанка није било званичних изјава за новинаре.

Владика Фотије

       Састанку у Владичанском дому присутвовали су председник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, лидери - СНСД-а Милорад Додик, СДС-а Мирко Шаровић, ПДП-а Бранислав Бореновић, Социјалистичке партије Петар Ђокић, ДНС-а Ненад Нешић, Уједињене Српске Ненад Стевандић, ДЕМОС-а Недељко Чубриловић, НДС-а Дарко Бањац, НДП-а Драган Чавић и СПС-а Драгутин Шкребић.

       На састанку је био и Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије.      

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари