Методије: Своју свету земљу КиМ Срби су одавно омеђили црквама и гробовима предака

БЕСЕДИО У ПЕЋКОЈ ПАТРИЈАРШИЈИ – НАКОН ЛИТУРГИЈЕ СВЕТОМ АРСЕНИЈУ СРЕМЦУ

* Епископ будимљанско-никшићки: Све границе које су вековима повлачене и мењане привремене су и ништавне, јер су наши преци поставили оне истинске и најдубље границе и омеђили ову свету земљу и са црквама и другим светињама, олтарима Божијим, али понајвише гробовима наших предака

_____________________________________________________________

       ЊЕГОВО преосвештенство владика будимљанско-никшићки Методије изјавио је у Пећкој патријаршији, током обележавања ктиторске славе ове светиње - Светог Арсенија Сремца, да су Срби још давно омеђили ту свету земљу црквама и другим светињама, али понајвише гробовима предака.

       Владика Методије је, након Свете Свете архијерејске литургије напоменуо да је Свети Сава изабрао за свог наследника Светог Арсенија Сремца који је пред најездом варвара, непријатеља и других зликоваца, који су Жичу опседали, нашао место и поред Бистрице саградио светињу и у њој поставио трон ариепископа и патријараха српских.

       - Све границе које су вековима повлачене и мењане привремене су и ништавне, јер су наши преци поставили оне истинске и најдубље границе и омеђили ову свету земљу и са црквама и другим светињама, олтарима Божијим, али понајвише гробовима наших предака - рекао је владика Методије у беседи пред неколико десетина верника пристиглих углавном из Црне Горе.

       Владика будимљанско-никшићки истакао је да су неки управо због значаја гробова насрнули да их руше, да затиру трагове знајући да су то најдубље границе које је народ повукао.

       - Када уђемо у ову светињу и причестимо се крвљу Христовом не постоји сигурније место од овог. Знајте да све док буде људи, Срба, који срце своје буду привијали уз Божије, дотле ће ове међе трајати и до тада ће ово бити наша земља - поручио је владика Методије, честитајући славу мати Харитини и сестринству Пећке патријаршије.

       За наредну годину домаћин славе биће градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

       Окупљање верника и литургију обезбеђивала је патрола Косовске полицијске службе, која ову светињу чува 24 часа на дан.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари