Јоаникије: Вјерујем да ће се народ покајати и на раменима на Ловћен изнијети камење за Његошеву капелу

„ЂУКАНОВИЋ ЈЕ ПОВОДОМ ЦРКВЕ ВЕЋ МНОГО ПУТА ПРЕКРШИО УСТАВ ЦРНЕ ГОРЕ“

* „У Митрополији никада није било ријечи о њеном одвајању од Српске православне цркве, већ су то очекивали људи из власти. Не може Митрополија да обрише своју историју, свој идентитет, вјековни светосавски, хришћански. Дакле, ја као митрополит дужан сам да његујем јединство Цркве и да поштујем канонску јурисдикцију"

___________________________________________________________________

       МИТРОПОЛИТ црногорско-приморски Јоаникије истакао је да Митрополија црногорско-приморска има јасан континуитет - историјски, правни и имовински, да непрестано функционише 800 година, под различитим називима.

       Митрополит је рекао да је председник државе Мило Ђукановић по питању вере и послова Цркве већ много пута до сада прекшио Устав Црне Горе и најгрубље се умешао као политичар, те истакао да Црква мора да се брани ако се политика на најгрубљи начин мијеша у црквене послове и покушава да спречи верски обред и верске послове.

       "Ми нисмо инсталација никакве политике, већ институција коју је установио Господ Исус Христос, а у организационом смислу Свети Сава", рекао је митрополит Јоаникије за Радио-телевизију Црне Горе.

       Владика је истакао да у Митрополији никада није било речи о њеном одвајању од Српске православне цркве, већ да су то очекивали људи из власти.

       "Не може Митрополија да обрише своју историју, свој идентитет, вјековни светосавски, хришћански. Дакле, ја као митрополит и сваки митрополит, дужан је да његује јединство Цркве и да поштује канонску јурисдикцију", поручио је митрополит Јоаникије.

       Митрополит је, између осталог, рекао да је капела на Ловћену насилно срушена и да је угрожен аманет и дело Његошево, те да верује да ће се народ покајати и на својим раменима изнети камење на врх Ловћена и вратити капелу.

       "Кад будемо враћали капелу на Ловћену, враћаћемо је само у функцији измирења Црне Горе и Црногораца", нагласио је митрополит и додао да се капела на небо вазнела и на небу постоји.

       Према његовим речима, капела је као оно зрно пшенице које умире али рађа стоструко.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари