Јоаникије: Српски народ је показао силу духа и остао непобедив и под турском окупацијом

„МАНАСТИР МОРАЧА ЈЕ ВЕЛИКИ ОСЛОНАЦ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ“

* Митрополит црногорско-приморски: „Морачка светиња је кроз вјекове живјела пуним животом, стварала и свијетлила своме народу и у вријеме турскога ига, захваљујући труду њених игумана и монаха, али и пажњи и заступништву пећких патријараха, који су овдје редовно долазили и помагали

___________________________________________________________

         ЊЕГОВО високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије поручио је данас да је манастир Морача, који прославља 770 година постојања, велики ослонац Српске православне цркве.

       - Ово је било саборно мјесто не само монаха и српских архијереја, него и великих знаменитих српских умјетника, фрескописаца и књижевника - рекао је митрополит Јоаникије на црквено-народном сабрању у манастиру Морача.

       Митрополит је истакао да прослава оваквог јубилеја има "предокус свеопштег васкрсења, измирења и вјечне радости у Христу".

       - Треба да отворимо своја срца, да разлике међу нама, које су природне, не буду разлог за раздоре, свађе, већ за разговор, дијалог и договор, па и оних који различито мисле. На такав начин показујемо да смо људи Божији, да имамо љубави у своме срцу, да има љубави Божије међу нама - поручио је митроплит Јоаникије.

       Честитајући велики јубилеј, митрополит Јоаникије је подсетио на дуговековну историју ове древне немањићке светиње.

       - Морачка светиња је кроз вјекове живјела пуним животом, стварала и свијетлила своме народу и у вријеме турскога ига, захваљујући труду њених игумана и монаха, али и пажњи и заступништву пећких патријараха, који су овдје редовно долазили и помагали - рекао је митрополит Јоаникије.

       Он је навео да је српски народ показао снагу карактера и силу духа те је остао непобедив и у време турске окупације, јер његов дух није клонуо него се стално обнављао и доносио плодове.

       Сабрању у манастиру Морача, присуствовао је и епископ милешевски Атанасије, који је честитао велики јубилеј.

       - Сабрали смо се овде да се допуњавамо, проширујемо радост и доживљај Христа васкрслога. Нека ова слава и ово искуство трају вечно и на овом простору и на свима просторима - рекао је владика Атанасије.

       Прослава 770 година од оснивања манастира Морача почела је синоћ духовном академијом у Дому културе у Колашину, а настављена је данас црквено-народним сабрањем којој је претходила Света архијерејска литургија, коју је служио митрополит Јоаникије.

       У наставку сабрања уприличен је богат културно-уметнички програм и трпеза љубави.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари