Јоаникије: Наравно да ће устоличење бити на Цетињу – у Цетињском манастиру

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: ГЛАСАЋУ САМО ЗА – ЦЕТИЊСКИ МАНАСТИР, ОСИМ АКО ЦРКВА НЕШТО НЕ ПРОМЕНИ

* Митрополит Јоаникије се пре 15-ак дана састао са потпредседником Владе Црне Горе Дритан Абазовић. Тада је наводно „био отворен за све опције”, али је неколико дана касније, на састанку са премијером Здравком Кривокапићем и шефом полиције Зораном Брђанином, одбацио могућност да се устоличење одржи на другом месту

* Адвокат и члан Правног савјета Митрополије црногорско-приморске Драган Шоћ рекао да не могу државни органи да одлучују гдје ће бити устоличен митрополит „јер не могу световне власти да одлучују где ће бити устоличен верски поглавар“

_____________________________________________________

       ЊЕГОВО високопреосвештенство митрополит црногорско- приморски Јоаникије потврдио је да ће његово устоличење 5. септембра бити на Цетињу, упркос позивима да због подигнутих тензија оно буде измештено.

       - Подразумијева се да ће то бити на Цетињу - рекао је митрополит Јоаникије за „Вијести“, не желећи да детаљније коментарише догађај.

       На Цетињу је у недјељу, 22. августа, одржан протест због најављеног устоличења Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско приморског Јоаникија.

       Устоличење митрополита Јоаникија најављено је за 5. септембар у Цетињском манастиру у присуству Његове светости патријарха српског Порфирија и великог броја званица из земље и иностранства.

       Један од лидера Демократског фронта и члан Већа за националну безбедност Милан Кнежевић, најавио је да ће Веће и Савет за одбрану и безбедност одлучити где ће бити постављење митрополита - на Цетињу или у Подгорици.

       Навео је да је његов став да оно буде у Цетињском манастиру и да неће подржати ниједан други предлог, осим ако не буде дошао од цркве.

       Незванично, са Јоаникијем се пре 15-ак дана састао потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, надлежан за сектор безбедности.

       Тада је митрополит „био отворен за све опције”, али је неколико дана касније, на састанку са премијером Здравком Кривокапићем и шефом полиције Зораном Брђанином, одбацио могућност да се устоличење одржи на другом месту.

       То је потврдио и у обраћању јавности у недељу, када је навео да се он хиротонисао пре пуне 22 године управо у Цетињском манастиру и да „није извањац, већ је рођен у Црној Гори“.

       Према незваничним информацијама подгоричког листа „Вијести”, представници Владе ће се још једном састати са митрополитом, највероватније након седнице Већа за националну безбедност.

       Адвокат и члан Правног савета Митрополије црногорско-приморске Драган Шоћ рекао је да не могу Веће и Савет да одлучују гдје ће бити устоличен митрополит „јер не могу световне власти да одлучују где ће бити устоличен верски поглавар“.

       Сабор Српске православне цркве је на заседању одржаном 29. маја изабрао владику Јоаникија за митрополита црногорско-приморског СПЦ. Он је ступио на чело Митрополије црногорско-приморске након што је то место остало упражњено после смрти митрополита Амфилохија.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари