Јоаникије: Ђукановић је био иза свих опструкција и нереда – тамо је најмање било Цетињана

„НИ ЈЕДНОГ ТРЕНУТКА НИЈЕ ДОЛАЗИЛО У ОБЗИР ОДУСТАЈАЊЕ ОД УСТОЛИЧЕЊА НА ЦЕТИЊУ“

* „Уочи устоличења био сам у контакту са премијером Здравком Кривокапићем, али не у моменту када је кренуо хеликоптером на Цетиње. Само је јављено да је хеликоптер спреман за полијетање, да ће све бити безбједно и да је манастир заштићен од демонстраната, који ометају чин устоличења. Поуздали смо се у Бога и људе који савјесно раде свој посао. Немам ријечи какви су били премијер и министри, посебно министарка одбране, који су уз опструкцију Управе полиције нашли рјешење да се све мирно обави

* Упитан да ли се плаши предстојећег устоличења епископа будимљанско-никшићког, који ће га наследити, Митрополит је рекао: „Тамо је народ јасно опредијељен, без обзира колико Ђукановић има политичке и неке друге моћи. Мораће да оставе Цркву на миру да ради свој посао

* “Постоји добра воље двије стране да се Темељни уговор потпише. То је близу решења, ради се о прецизном фомулисању. Мјесто потписивања је ствар договора Синода СПЦ и Владе Црне Горе”

______________________________________________________

       МИТРОПОЛИТ црногорско-приморски г. Јоаникије изјавио је данас Танјугу да се ниједног момента, уочи његовог устоличења на Цетињу, није помишљало о отказивању тог чина.

       “Није било помјерања, нити било каквог отказивања у ноћи између 4. и 5. септембра”, рекао је он.

       Рекао је да је Влада Црне Горе њему и Патријарху Порфирију, после дужег саветовања, а да се не би десило неко зло, обезбедила хеликоптер да оду на Цетиње.

       “Безбједно смо дошли на Цетиње”, рекао је Митрополит црногорско-приморски и додао да им је било мало непријатно да иду војним хеликоптером, али да је дошао на своје Богом одређено место, које припада митрополитима већ осам векова.

       Митрополит Јоаникије је казао да је иза свих опструкција и нереда стајао председник Црне Горе Мило Ђукановић, који се, како каже, подижући тензије, трудио да скупу да политички карактер.

       “Ми смо се трудили да скуп задржи вјерски карактер. И, скуп је задржао вјерски карактер”, нагласио је Владика Јоаникије.

       “Постоји добра воље двије стране да се Темељни уговор потпише. То је близу решења, ради се о прецизном фомулисању. Мјесто потписивања је ствар договора Синода СПЦ и Владе Црне Горе”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

       Митрополит Јоаникије испричао је да је уочи устоличења био у контакту са премијером Здравком Кривокапићем, али не у моменту када је кренуо хеликоптером на Цетиње.

       Само му је јављено да је хеликоптер спреман за полетање, да ће све бити безбедно и да је манастир заштићен од демонстраната, који ометају чин устоличења.

       „Поуздали смо се у Бога и људе који савјесно раде свој посао. Без обзира што неки желе да нам оспоре право слободе вјере и Устав Црне Горе. Немам ријечи какви су били премијер и министри, посебно министарка одбране, који су уз опструкцију Управе полиције нашли рјешење да се све мирно обави. Та опструкција нам је помогла да се потврди јединство Цркве и народа”, рекао је он.

       Упитан да ли је био уплашен дешавањима, Митрополит Јаоникије је казао да не може човек да не буде забринут, али да је следио Божjу вољу и да не повреди никога.

       „Био сам много пута у таквим тренуцима. То што су наш штитили из војске и полиције је резултат свих притисака који су на нас вршени у протеклих 30 дана. Наше је право да обавимо тај чин”, рекао је Владика Јоаникије.

       Према његовим речима, оно што се догађало била је воља малог броја изманипулисаних људи и оних који су због повластица и власти то радили.

       “Добро знам Цетињане, најмање је ту било њих”, рекао је он.

       Он је изразио радост што се све на крају добро завршило истичући да је то био “драматичан и радостан догађај”.

       Говорећи о томе да ли се плаши предстојећег устоличења епископа будимљанско-никшићког, који ће га наследити, Митрополит је рекао да је у тој епархији провео више од 20 година и да добро познаје народ на северу Црне Горе.

       „Тамо је народ јасно опредијељен, без обзира колико Ђукановић има политичке и неке друге моћи. Народ је јасно стао уз своју Цркву и то би требало свакоме да буде јасно, да народ не дозвољава да се Црква политички злоупотребљава. Мораће да оставе Цркву на миру да ради свој посао”, рекао је Митрополит Јоаникије.

       Он је истакао и да је Његова Светост Патријарх српски Порфирије својом посетом донeо мир, а да је са друге стране био одушевљен како народ реагује на поруке из Јеванђеља.

       Владика Јоаникије је истакао и да је имао подршку не само СПЦ већ и других православних цркава из Јерусалима, Албаније, Чешке, Пољске, Русије, Украјине и других.

       Како је додао, не може да буде “Божји пастир” ако има мржњу у срцу према непријатељима и онима који га оспоравају наводећи да је “најјача молитва за непријатеља”.

       “Много је боље када човјек претрпи и моли се за ближњег. Многи би вољели да сам говорио оштре ријечи, али мој највећи задатак је да служим помирењу. Не бјежим од дијалога ако ћемо да размјењујемо добре мисли и вољу, али нисам за то да се свађамо”, поручио је Митрополит Јоаникије.

       (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари