Јоаникије: Сада Црна Гора иде напријед у складу са Његошевим аманетом

„МОЈИМ УСТОЛИЧЕЊЕМ НА ЦЕТИЊУ ОДБРАЊЕНА ЈЕ ДРЖАВА ЦРНА ГОРА“

* Подршка представника бивше власти и садашњег предсједника Црне Горе изгредницима на Цетињу, приземна је и кратковида злоупотреба законитог вјерског чина у политичке сврхе. Политичари су ти који су били спремни и да „закрве најрођенију браћу“

_______________________________________________________

       МИТРОПОЛИТ црногорско-приморски Јоаникије изјавио је да је инсистирањем на цетињском устоличењу одбрањена држава Црна Гора и оценио да она иде напред “у складу са Његошевим аманетом”.

       „Црна Гора иде напријед, ка Христу, ка побједи добра над злом, ка васкрсењу љубави. У складу са Божијим ријечима: ‘Ново вино у мјехове нове’. То је у складу са Његошевим аманетом Црној Гори. Бог ће помоћи да тако буде”, рекао је Јоаникије за „Политику“.

       Тврди и да је “подршка представника бивше власти и садашњег предсједника Црне Горе изгредницима на Цетињу, приземна и кратковида злоупотреба законитог вјерског чина у политичке сврхе.”

       Како је казао, политичари су ти који су били спремни и да „закрве најрођенију браћу“.

       “Ако неко пита да ли је црква виновник немира, да ли је она узроковала сукобе неким својим инсистирањем – ја одговарам: наше црквено устоличење и мјесто одржавања спада у људска и вјерска права загарантована Уставом ове земље и свим релевантним међународним конвенцијама, а блокада пута и напад на полицију је нешто што санкционишу закони свих демократских земаља. Увјерен сам да смо инсистирањем на цетињском устоличењу управо бранили и одбранили државу Црну Гору и њен поредак”, поручује Јоаникије.

       Он је истакао и да дешавања на Цетињу, нису бацила сенку на, како га је назвао, свечани чин устоличења.

       „Све велико и значајно у историји Цркве носи истовремено и свјетлост васкрсења и муку распећа” тврди Јоаникије уз оцјену да “тако помијешане жуч и мед морала је изгледа да понесе и чаша којом је Господ благословио устоличење новог митрополита на Цетињу.”

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари