Додик пожелео Порфирију снаге и мудрости да се одупре притисцима и настави пут светих претходника

„ВАША СЛУЖБА САДА ЈЕ УПИСАНА У ВЈЕЧНОСТ, УТКАНА У ИСТОРИЈУ И ВЕЗАНА ЗА НЕБО“

* „Трон у који сте данас и званично сели носи и велику одговорност. Kрст који носите је тежак, али српски народ у Републици Српској и широм света верује да ћете брод Српске православне цркве наставити да водите мудро као до сада

________________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик честитао је данас Његовој светости патријарху српском Порфирију устоличење у древни трон српских патријарха у Пећкој патријаршији.

       - Ваша светости, овим путем желим Вама и свим архијерејима Српске православне цркве у име српског народа у Републици Српској и БиХ да упутим честитку и пренесем радост због устоличењa у древни трон српских патријарха у Пећкој патријаршији на Косову и Метохији - навео је Додик у честитики објављеној на Инстаграму.

       Додик је истакао да цео српски народ и цео православни свет данас кличу: "Аксиос!", потврђујући да је Његова светост патријарх Порфирије достојан трона Светог Саве.

       - Овим чином стали сте у ред наших светих патријарха који су устоличени на Косову и Метохији, тиме потврђујући важан континуитет српског православног народа на Косову и Метохији, а чином устоличења потврђена је пуноћа Српске православне цркве, што је посебно важно за очување српског духовног и културног идентитета у јужној српској покрајини, али и широм света - нагласио је Додик.

       Оценио је да је у данашње тешко време овоземаљских искушења и притисака на српски народ да одступи од свог идентитета, посебно важно да је устоличење обављено баш на том светом месту, на Косову и Метохији, који су, како је и сам патријарх рекао, српско име и презиме.

       Додао је да је патријарашка служба Његове светости овим чином уписана у вечност, уткана у историју и везана за небо.

       - Трон у који сте данас и званично сели носи и велику одговорност. Kрст који носите је тежак, али српски народ у Републици Српској и широм света верује да ћете брод Српске православне цркве наставити да водите мудро као до сада, да ћете наставити проносити речи љубави, међусобног уважавања и да шаљете поруке мира и помирења - навео је Додик.

       Он је у лично име, али и у име целог српског народа у Републици Српској и БиХ, пожелео патријарху Порфирију много здравља, снаге да се одупре искушењима и притисцима и мудрости да настави пут својих светих претходника.

       - На многаја и блага љета - навео је Додик у честитки.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари