Вишковић: Волео бих да Бећировић и Комшић закоче источну гасну концкцију – да им кажемо „Довиђења“

„ПРЕДСЕДНИК ДОДИК НЕ ИДЕ У МОСКВУ САМО ЗБОГ СУСРЕТА СА ПУТИНОМ“

* Председник Владе РС Радован ВИШКОВИЋ: Свим званичницима и међународне заједнице сам рекао "ако можете да понудите БиХ гас бољи, квалитетнији, јефтинији него што је руски, ми ћемо вам се у томе прикључити". Али, очито је да не могу“

* Премијер РС поводом посете председника РС Москви рекао: Додик и Путин ћесастати на скупу на којем ће бити више од 500 званица са највишег нивоа Руске Федерације и суседних земаља. На том скупу ће бити анализирана тренутна глобална ситуација и правци кретања. Веома је важно да наши људи учествују на таквим састанцима. Зашто бисмо ми били ускраћени да знамо шта се на тим скуповима говори, у ком правцу идемо и да се и ми спремамо за такву будућност?

______________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да би волео да у Председништву БиХ буде "закочена" источна гасна конекција, јер ће чланови Председништа Денис Бећировић и Жељко Комшић, уколико буду гласали против тог пројекта, видети где ће својом кривицом одвести БиХ.

         - Ја бих волео да закоче, да онда дефинитивно кажемо једни другима "хвала, довиђења, били смо у љубави, више нисмо", ако они мисле да се могу играти са грађанима БиХ - рекао је Вишковић.

         Он је рекао да већу корист од руског гаса имају становници Федерације БиХ, него Републике Српске и да су они два пута већи потрошачи, него Република Српска.

         - Свим званичницима и међународне заједнице сам рекао "ако можете да понудите БиХ гас бољи, квалитетнији, јефтинији него што је руски, ми ћемо вам се у томе прикључити". Али, очито је да не могу - рекао је Вишковић.

         Он је оценио да је прича о Азербејџану и о Америци мало неозбиљна и додао да за јужну гасну конекцију још нису направили ни студију изводљивости, чак не знају ни трасу, нити било шта, али је доводе у раван са источниом конекцијом

         Вишковић је рекао да је Република Српска завршила скоро 90 одсто експропријације за источну гасну интерконекцију зато што ће је водити у траси ауто-пута од Бањалуке до Раче.

         Поводом предстојеће посете председника Српске Милорада Додика Русији, нагласио је да је сваки одлазак званичника Републике Српске ван њених граница, поготову код пријатеља - добар за Српску.

         - Ова посета се медијски, по мало, погрешно тумачи. Председник Додик не иде у посету искључиво због сусрета са председником Русије Владимиром Путином. Он већ вечерас, када допутује у Москву, има значајне састанке са бројним саговорницима - рекао је у Зворнику.

         Премијер истиче да не види разлог зашто се толико медијски дигла прашина око те посете када и други званичници долазе у Москву и састају се са председником Руске Федерације.

         - Не знам зашто и председник Српске не би то могао - рекао је Вишковић и додао да ће се Додик и Путин састати на скупу на којем ће бити више од 500 званица са највишег нивоа Руске Федерације и суседних земаља.

         Вишковић је навео да ће на том скупу бити анализирана тренутна глобална ситуација и правци кретања.

          - Веома је важно да наши људи учествују на таквим састанцима. Зашто би ми били ускраћени да знамо шта се на тим скуповима говори, у ком правцу идемо и да се и ми спремамо за такву будућност? - рекао је Вишковић.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари