Тегелтија: Шмитов извештај лажно представља стање у БиХ, уперен је против Срба и Хрвата

УПУТИО ПИСМО АМБАСАДОРИМА СТАЛНИХ ЧЛАНИЦА СБ УН – САД, РУСИЈЕ, КИНЕ, В. БРИТАНИЈЕ И ФРАНЦУСКЕ

* "Ја као Србин из Републике Српске остаћу у потпуности опредељен за Дејтонски споразум, што укључује посвећеност суверенитету, територијалном интегритету и уставном поретку БиХ. Тврдње да Република Српска планира де јуре или де факто сецесију од БиХ представљају лажну пропаганду која има за циљ да привуче подршку антидејтонском плану да се БиХ централизује под искључивом влашћу једног народа

* У писму нагласио: „Мир и стабилност у БиХ апсолутно нису угрожени. Ни на који начин се не може правити паралела између Украјине и БиХ, било какво стављање БиХ у контекст ситуације у Украјини за Републику Српску апсолутно неприхватљиво и недопустиво

_____________________________________________________

       ОПСТРУКЦИЈЕ бошњачког политичког корпуса и Сталне мисије БиХ при УН уродиле су плодом, те је председавајући Савета министара Зоран Тегелтија онемогућен да се обрати на седници Савета безбедности УН на којој је било речи о ситуацији у БиХ.

       Тегелтија је упутио писмо УН и амбасадорима земаља сталних чланица Савета безбедности - САД, Кине, Русије, Француске и Велике Британије у којем је истакао да стиче утисак да је спречен да говори на седници Савета безбедности како не би рекао да представници амбасада у БиХ достављају својим земљама једностране информације и приказ стања у БиХ.     

       „Неки сматрају да мени, председавајућем Савета министара, не треба дозволити да изнесем ставове и позиције у међународним институцијама и организацијама, можда и због тога јер сам Србин који долази из Републике Српске", нагласио је председавајући Савета министара.

       Указао је да је потпуно привржен доследном поштовању и спровођењу Општег оквирног споразума за мир у БиХ и суверенитету и територијалном интегритету БиХ са њеном дефинисаном унутрашњом структуром и децентрализованим системом власти.      

       "Ја као Србин из Републике Српске остаћу у потпуности опредељен за Дејтонски споразум, што укључује посвећеност суверенитету, територијалном интегритету и уставном поретку БиХ. Тврдње да Република Српска планира де јуре или де факто сецесију од БиХ представљају лажну пропаганду која има за циљ да привуче подршку антидејтонском плану да се БиХ централизује под искључивом влашћу једног народа", појаснио је Тегелтија.

       Он је навео да је потпуно опредељен за интеграцију БиХ у ЕУ и сматра да је то процес који је апсолутно спроводив у БиХ кроз механизам координације, те да одредбе Дејтонског споразума и Устава нису у супротности са ЕУ интеграцијама.

       Тегелтија је нагласио да мир и стабилност у БиХ апсолутно нису угрожени и да се ни на који начин не може правити паралела између Украјине и БиХ, те да је било какво стављање у контекст ситуације у Украјини и БиХ за Републику Српску апсолутно неприхватљиво и недопустиво.

       Председавајући Савета министара подсетио је у писму да "Извештај високог представника за имплементацију мировног споразума у БиХ" подноси немачки политичар /Кристијан Шмит/ чија улога у БиХ није одобрена одлуком Савета безбедности, односно релевантном резолуцијом, и чију позицију у БиХ не признају неке од земаља чланица, како је у свом писму од 3. маја навео и генерални секретар УН Антонио Гутереш.

       "Поред тога, желим да напоменем да је тзв. 'Извештај високог представника за имплементацију мировног споразума у БиХ' који је припремила канцеларија ОХР у Сарајеву, тенденциозно написан документ под снажним утицајем бошњачког политичког естаблишмента и ни на који начин не описује реално и објективно стање у БиХ и поново таргетира Србе и Хрвате као искључиве кривце за тренутну политичку кризу, те у том светлу и видим овако брзу реакцију бошњачких политичара да спрече моје обраћање на седници", указао је Тегелтија.

       Имајући у виду све наведено, као и чињеницу да је политичка ситуација у БиХ услед нерешених односа у вези са изборним законом између Бошњака и Хрвата у Федерацији БиХ, као и неприхватање неуставних и незаконитих одлука бившег високог представника за БиХ и штетних и неуставних одлука Уставног суда БиХ од стране Републике Српске, Тегелтија је изразио озбиљну забринутост за будућност земље.

       „Одређене институције БиХ су у потпуности стављене у службу и у функцију испуњавања интереса и политике само једног народа, са очитом тенденцијом да све институције и све функције институција БиХ буду под апсолутном контролом и у 'власништву' само једног народа /ЦИК БиХ, Уставни суд БиХ.../, као и пристрасан и селективан приступ неких од међународних партнера у БиХ чији се званични представници неретко отворено сврставају на једну од страна у БиХ, показујући тиме неразумевање ситуације, незнање, али и непоштовање БиХ као земље домаћина и партнера, што за резултат има само продубљивање тренутне кризе", појаснио је Тегелтија.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари