Српска одбацује Инцков „закон“, њени представници од сутра не учествују у раду институција БиХ

ЛИДЕРИ ПАРЛАМЕНТАРНИХ ПАРТИЈА: ТАКО ЋЕ БИТИ  ДОК СЕ НЕ РЕШИ ПИТАЊЕ ИНЦКОВОГ НАМЕТНУТОГ „ЗАКОНА“

* Милорад ДОДИК (СНСД): Инцкова одлука се одбацује као ништавна. Хоћемо и механизам да више нема наметања

* Мирко ШАРОВИЋ (СДС): Сви смо сагласни да се више никада неће прихватити било која одлука високог представника

* Председник Српске Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: У парламентарну процедуру биће упућена два законска решења која ће бити изузетно важна. Упутиће их посланички клубови свих политичких партија Републике Српске

_________________________________________________

       ДОГОДИЛО се оно што се после узурпаторског насиља Валентина Инцка једино и могло очекивати.

       Од сутра представници Републике Српске не учествују у раду заједничких институција - поручено је на конференцији за новинаре након одржаног састанка председника свих парламентарних странака са седиштем у Републици Српској.

       Састанак је сазвао председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић који је истакао да је расправа била веома конструктивна и да је утврђено неколико заједничких закључака.

       Чубриловић је рекао да не постоје услови за рад српских представника у институцијама БиХ. И да на нивоу БиХ неће бити никаквих одлука док се не реши питање наметања од стране високог представника.

       Нагласио је да је договорено да ће се на седници НСРС која ће бити одржана у петак ванредно нађу измене два закона и да ће та седница бити затворена за јавност.

       "Не повлачи се нико али нема услова за рад у Савету министара, Председништву БиХ и Парламентарној скупштини БиХ",  рекао је Чубриловић.

       Бранислав Бореновић, лидер ПДП: „Инцко је најодговорнији за све будуће догађаје у БиХ, за политички хаос. А њега боли брига. Он ће се вратити кући и оставити бројне проблеме који су већи него су били пре неколико година или неколико деценија.

       - Ова ситуација се може превазићи ако буде политичке воље. Решавала су се и тежа питања - око НАТО пута, акциза, буџета итд. Ту је велика одговорност политичких фактора. Али, нема учешћа у раду и доношењу одлука у институцијама БиХ док се ово питање не реши.

       Мирко Шаровић, предсједник СДС-а, рекао је да су сви сагласни да се више никада неће прихватити било која одлука високог представника.

       Милорад Додик, лидер СНСД: Договорили смо се да на сједници Народне скупштине 30. јула донесемо два законска решења.

       - Сагласили смо се и да Инцково наметање одбацимо као ништавно и да српски политички представници у Председништву БиХ, Савету министара и Парламентарној скупштини БиХ неће учествовати у раду и одлучивању док се не види на који начин се супроставити овоме и обезбедити механизам да више нема наметања.

       - Високи представниок који долази нема легитимитет и више неће бити прихваћена ниједна одлука.

        Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић: У парламентарну процедуру биће упућена два законска решења која ће бити изузетно важна. Упутиће их посланички клубови свих политичких партија Републике Српске.      

       Договор је и да имамо заједничке састанке и да из седмице у седмицу, како ситуација буде налагала, доносимо заједничка рјешења. То ће бити највећа добит за грађане Републике Српске.

       - Покушавао да градимо јединство и заједничке ставове о свим суштинским питањима у интересу свих наших грађана, а то грађани од нас и очекују.

       Ненад Стевандић, лидер Уједињене Српске рекао је да ће Српска истрајати на одлукама које су донели лидери политичких партија.

       Први човјек НДП Драган ЧАВИЋ: Неприхватљиво је да ауторитети извана чувају земљу. Морају знати да је тако неће сачувати. Законе треба доносити у Парламентима, а не мимо изабраних званичника. Одбацујемо све одлуке високих представника, из било које земље и било којег имена.

       - Нека именују високог представника за Кипар, па ријеше проблеме".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари