Шаровић: Инцко је Шмиту оставио терет који сада изгледа као несавладив

„ПРЕРАНО ЈЕ ГОВОРИТИ О САРАДЊИ СА ШМИТОМ – НЕКА СЕ ОДМАХ ОДРЕКНЕ БОНСКИХ ОВЛАШЋЕЊА“

* „Од његовог курса и првих потеза зависиће наш однос према њему и његовој улози у БиХ, уважавајући чињеницу да долази као представник озбиљне земље као што је Немачка”

____________________________________________________

       МИРКО Шаровић, председник СДС, изјавио је да је неадекватна употреба речи “сарадња” са Кристијаном Шмитом и да ће од његових првих потеза зависити однос према њему и његовој улози у БиХ.

       Он је истакао да је Шмиту досадашњи високи представник Валентин Инцко оставио терет који у овом тренутку изгледа несавладив, као и велику политичку кризу у земљи са неизвесним перспективама и потенцијалом да се продуби, саопштено је из СДС-а.

       Шаровић истиче да је, када се поставља питање сарадње са Шмитом, реч сарадња неадекватна.

       „Шмит треба да буде упознат са јавном позицијом релевантних политичких представника из Републике Српске спрам наметнуте одлуке Инцка, као и са нашим неприхватањем кориштења бонских овлаштења, што је потпуно јасно и извјесно”, нагласио је Шаровић.

       Он је оцијенио да ће ствари бити много видљивије и јасније наредних дана и седмица када се обелодане све намере Шмита чија је улога унапред ослабљена неподржавањем његовог постављења у Савету безбедности УН.

       Шаровић је навео да је Шмит већ упутио прве поруке које су “више помирујуће него оштре”, али без наговештаја јасног курса који ће заузети након преузимања дужности.

       “Управо од тог његовог курса и првих потеза зависиће наш однос према њему и његовој улози у БиХ, уважавајући чињеницу да долази као представник озбиљне земље као што је Немачка”, поручио је Шаровић.

       Република Српска не прихвата Шмита за високог представника јер није изабран у складу са Анексом 10 Дејтонског мировног споразума, нити је његово именовање одобрио или ратификовао Савет безбедности УН.

       Шмита је именовао Управни одбор Савета за спровођење мира након што је Валентин Инцко поднео оставку.

       (Срна)


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари