Протојереј Ђого: Забраном три прста Сарајево затварају за Србе, а оно је без Срба – своја сенка

ОДЛУКА КАНТОНАЛНЕ СКУПШТИНЕ ИМА И КОМИЧНУ И ТРАГИЧНУ СТРАНУ ЈЕР ЗНАЧИ ДА ЈЕ ЧИШЋЕЊЕ СРБА ОКОНЧАНО

Протојереј-ставрофор Дарко Ђого

* Професор Богословског факултета у Фочи Дарко ЂОГО: Статистичка је чињеница да је Сарајево етнички чист град. Али, сада ту чињеницу политичко Сарајево настоји на претвори у модел читавог друштва такозване `БиХ` у којој би се Србима одређивало шта и гдје могу, а шта не могу да показују. То је пут који води у суноврат чак и ово мало заједништва што га по сили Дејтона имамо

______________________________________________________________

         ПОЛИТИЧКО Сарајево настоји да од непобитне чињенице да је Сарајево етнички чист град направи модел друштва у којем би се Србима одређивало шта и где могу, а шта не могу да показују, што је пут који води у суноврат и оно мало заједништва које по Дејтону постоји у БиХ, рекао је протојереј-ставрофор Дарко Ђого.

         Професор на Богословском факултету "Свети Василије Острошки" у Фочи, притом је истакао да декларација о осуди подизања три прста у Кантону Сарајево има своју комичну и трагичну страну.

         - Комична страна те декларације огледа се у апсолутној апсурдности таквог чина. Да ли ће сада кошарка бити забрањена у Кантону Сарајево? Да ли било који спорт у коме се са три уздигнута прста сигнализује резултат или прекршај? Како је уопште могуће да некоме пада на памет нешто тако апсурдно и бесмислено? Што би рекао Његош - ту људско запире познање - упитао је Ђого.

         Међутим, указао је он, иста одлука има и своју тамну и трагичну страну.

         - Њоме се шаље порука о томе да је процес етничког чишћења - окончан, па се простор, како су нас недавно, након инцидента на Илиџи убеђивали, `отвореног града` мора коначно затворити за сваки облик симболичког и стварног присуства Срба у граду који је без српске културе и присуства - сенка историјског Сарајева - појаснио је Ђого за Срну.

         Према његовим речима, статистичка је непобитна чињеница да је Сарајево етнички чист град.

         - Али, сада ту чињеницу политичко Сарајево настоји на претвори у модел читавог друштва такозване `БиХ` у којој би се Србима одређивало шта и гдје могу, а шта не могу да показују. То је пут који води у суноврат чак и ово мало заједништва што га по сили Дејтона имамо - оцијенио је Ђого.

         Скупштина Кантона Сарајево једногласно је јуче усвојила декларацију којом се осуђује дизања три прста испред заједничких институција, а коју је предложио Клуб СДА.

          (Срна)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари