Ковачевић: Бошњаци, Срби и Хрвати могу да живе заједно у БиХ ако се поштује Дејтонски споразум

БУГАРСКОМ „ДНЕВНИКУ“ РЕКАО ДА ПОЛИТИЧКО САРАЈЕВО САДА У МИРУ РЕАЛИЗУЈЕ СВОЈЕ РАТНЕ ЦИЉЕВЕ

* Радован КОВАЧЕВИЋ: БиХ никада неће бити грађанска држава о којој сањају бошњачки политичари

* „Ако УН карактеришу Сребреницу као геноцид, иако се са тим не слажу највећи светски ауторитети, зашто то не ураде за евидентне злочине геноцида, на пример над Србима? Сви знају ко је починио ратни злочин у Сребреници, не треба то писати. Нису били Немци, Украјинци или Бугари. Ми једноставно кажемо да нисмо геноцидан народ. Никада нисмо били и никада нећемо бити

* „Ја нисам "босански" Србин, него Србин из БиХ. Ми смо један народ који живи у различитим државама. Дакле, ја нисам "босански" Србин. Нико не говори о "босанској нацији", па ни грађанској, па чак ни о могућности да такав политички колектив настане у будућности. Не постоји. Никада неће. Ми смо слободни народи, живимо овде и ми смо Срби

____________________________________________________________

          РАДОВАН Ковачевић, делегат СНСД у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, рекао је да је највећи проблем у БиХ бошњачка политика која и након рата, у миру, наставља да се бори за своје ратне циљеве - за тзв. републику без ентитета и без конститутивних народа, за немогућу грађанску БиХ по принципу "један човек, један глас".

          - За БиХ то није могуће, јер да јесте не бисмо имали рат. А наш рат је био страшан. Ово није и неће никада бити грађанска држава о којој сањају бошњачки политичари - истакао је Ковачевић за бугарски „Дневник“.

          Он је навео да људи у градовима и селима - и у Републици Српској и у Федерацији БиХ - могу нормално да живе, али је проблем бошњачка политика, која упорно крши права два конститутивна народа у БиХ.

          - Бошњаци, Срби и Хрвати у БиХ могу да живе заједно ако се поштује Дејтонски споразум - рекао је он.

          На питање зашто Република Српска поставља билборде против резолуције, када је на основу пресуде од пре 20 година, како кажу, утврђено да је био геноцид, Ковачевић је упитао ко је починио Холокауст - Немачка, ко је починио геноцид над Србима у Другом светском рату - Независна Држава Хрватска, подсетивши и на тврдње познатих стручњака, попут Ефраима Зурофа, који је негирао постојање геноцида у Сребреници.

          - Ако УН карактеришу Сребреницу као геноцид, иако се са тим не слажу највећи светски ауторитети, зашто то не ураде за евидентне злочине геноцида, на пример над Србима? Сви знају ко је починио ратни злочин у Сребреници, не треба то писати. Нису били Немци, Украјинци или Бугари. Ми једноставно кажемо да нисмо геноцидан народ. Никада нисмо били и никада нећемо бити. У Сребреници се десио ратни злочин и тих неколико дана у тој општини су најстрашнији дани у историји српског народа, али то није геноцид - нагласио је Ковачевић и подсетио да су представници Бошњака, а не БиХ гласали за резолуцију о Сребреници, иако је одлука донесена без неопходног одобрења Жељке Цвијановић, члана трочланог Председништва БиХ.

          Он је негирао речи бугарског новинара када је рекао "босански Срби", истичући да је службено име српског народа у БиХ - Срби.

          - Ја нисам "босански" Србин, него Србин из БиХ. Ми смо један народ који живи у различитим државама. Дакле, ја нисам "босански" Србин. Нико не говори о "босанској нацији", па ни грађанској, па чак ни о могућности да такав политички колектив настане у будућности. Не постоји. Никада неће. Ми смо слободни народи, живимо овде и ми смо Срби - нагласио је Ковачевић.

          (Срна)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари