Извештај Независне међународне комисије за Сребреницу добија печат Скупштине Српске

ДОГОВОР У БАЊАЛУЦИ ЛИДЕРА СТРАНАКА ВЛАДАЈУЋЕ КОАЛИЦИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

* Милорад ДОДИК: Комисија је утврдила да у Сребреници није било геноцида, да је тамо са становишта Бошњака у читавом периоду рата страдала 3.741 особа, а више од 2.500 Срба. Имајући у виду да за геноцид мора да постоји намера једног народа да билошки и физички елиминише други народ, а то није доказано ни у једној пресуди и није могуће доказати суђењем појединцима, озбиљна је подвала када они говоре да имају пресуде за појединце које се претварају у општу кривицу за Србе         

* Ненад СТЕВАНДИЋ: Не постоји ниједна пукотина у односу коалиционих партнера у Српској. Имамо све више међународних контаката, отуда појачана нервоза и поукшај да нас престраше и онеспособе санкцијама, притисцима, пријетњама, судским процесима и свим што раде

__________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће Народна скупштина на наредној седници усвојити истраживање Независне Међународне комисије о страдањима свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995 године.

         Нагласио је да је то одговор на ујудурму и незаконито поступање у вези предлога резолуције о Сребреници о којој би Генерална скупштина УН-а требало да расправља.

         Истакао је да не постоји ниједaн разлог да ова резолуција буде усвојена у УН, јер је, како каже, реч о игри Британаца и Бошњака и покушају сатанизације Републике Српске и српског народа.

         - У извештају Комисије јасно стоји да није било геноцида у Сребреници и да је утврђено да је тамо са становишта Бошњака у читавом периоду рата страдала 3.741 особа, а више од 2.500 Срба. Имајући у виду да за геноцид мора да постоји намера једног народа да билошки и физички елиминише други народ, а то није доказано ни у једној пресуди и није могуће доказати суђењем појединцима, озбиљна је подвала када они говоре да имају пресуде за појединце које се претварају у општу кривицу за Србе - навео је Додик на конференцији за новинаре након састанка странака владајуће коалиције на нивоу Републике Српске.

         Председник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да не постоји ниједна пукотина у односу коалиционих партнера у Српској и да Република Српска биљежи све више међународних контаката, објашњавајући своју позицију.

          - Тиме ми објашњавамо и појачану нервозу и поукшај да нас престраше и онеспособе санкцијама, притисцима, претњама, судским процесима и свим што раде - рекао је он.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари