Градња аеродрома у Требињу почиње наредног пролећа - коштаће 200 милиона евра

ПРЕДУСЛОВ ЈЕ ДА СЕ СВЕ ПОТРЕБНЕ ПРОЦЕДУРЕ ЗАВРШЕ У РОКУ, А ЗАСАД ТЕКУ ДОБРО

* Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Бојан ВИПОТНИК: Прво ће се радити на меморандуму за међусобно признавање лиценци из наших ресорних надлежности за правна и физичка лица

* Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Гораном ВЕСИЋ: Србија је обезбедила дио новца за експропријацију са којом ће се почети и која је услов за издавање грађевинске дозволе. Мислим да смо сада на крају тог процеса, иако је ту било много спотицања и проблема. У сваком случају, остајемо при обећању председника Србије Александра Вучића да ћемо изградити тај објекат

____________________________________________________________

          МИНИСТАР за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, Бојан Випотник, рекао је да би почетком наредне грађевинске сезоне могла да крене изградња аеродрома у Требињу и да се све активности у вези са тим одвијају предвиђеном динамиком.

          - Ако би све процедуре текле у предвиђеним роковима, могли бисмо већ почетком наредне грађевинске сезоне имати завршене све дозволе, односно кренути у градњу инфраструктурних објеката и свега осталог - рекао је Випотник новинарима након састанка у Бањалуци са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Гораном Весићем.

          Випотник је рекао да је у разговору са Весићем дефинисана и разрађена будућа сарадња, коју је, између осталог, трасирала и усвојена Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа са Свесрпског сабора.

          Истакао да је на данашњем састанку разговарано и о раније потписаним меморандумима, као и потписивању нових у складу са којима ће бити конкретизоване наредне активности и кораци.

          - На том плану, прво ће се радити на меморандуму за међусобно признавање лиценци из наших ресорних надлежности за правна и физичка лица - рекао је Випотник.

          Изјавио је да је важно да се нађе модалитет да се свим фирмама обезбеди једнак третман у обје државе.

          Випотник је додао да ће у вези са тим бити формиране радне групе да би се у контакту са свим заитересованим странама, а уз коришћење позитивних искустава Србије, добила што квалитетнија и оптималнија решења којима би сви били задовољни.

          Весић је, говорећи о изградњи аеродрома у Требињу, навео да је Србија обезбедила део новца за експропријацију са којом ће се почети и која је услов за издавање грађевинске дозволе.

          - Мислим да смо сада на крају тог процеса, иако је ту било много спотицања и проблема. У сваком случају, остајемо при обећању председника Србије Александра Вучића да ћемо изградити тај објекат. Ми у наредној грађевинској сезони можемо бити спремни да почнемо да градимо аеродром - рекао је Весић.

          Додао је да би само експропријација требало да кошта око 10 милиона евра, а пројекат око 200 милиона евра.

          Говорећи о издавању лиценци, Весић је рекао да иста права треба да имају и грађани и правна лица из Србије и Српске.

          - Треба само да у најкраћем року нађемо законски модел како то решити - рекао је.

           Весић је закључио да ће два министарства отворено сарађивати и на плану урбанистичке и еколошке заштите Средње и Доње Дрине, просторних планова, издавања електронских грађевинских дозвола, пројектовања, одржавања инфраструктуре, становања и слично.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари