Галијашевић: И црвене и зелене иницијативе из Сарајева доводе у питање Дејтонски споразум

ТРЕЋЕГ ДАНА ФЕСТИВАЛА „ДАНИ РУСИЈЕ У СРПСКОЈ“ НАСТУПИЋЕ ЗВАНИЧНИЦИ РС И ЕМИНЕНТНИ СТРУЧЊАЦИ

* Џевад ГАЛИЈАШЕВИЋ: БиХ не би имала дипломатију да није Републике Српске. Иимала би само Министарство унутрашњих послова које се бави једино подстицањем унутрашњих сукоба и сарадњом са нарко-картелима

* Милана БАБИЋ: Узели смо Руску Федерацију као модел сарадње. С обзиром на цјелокупне притиске који се око нас дешавају и покушај неког фабриковања конфликта, ми идемо на лијепе, културне цивилизацијске приче, сарадњу различитих култура, цивилизација и достугнућа. На Фестивалу се представљају и руски фондови, институти, иновациони системи, те космичка достигнућа

______________________________________________________

            У ОКВИРУ фестивала "Дани Русије у Републици Српској" у просторијама Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци представљене су могућности образовног, истраживачког и иновационог система Русије у оквиру тематског блока "Јавна дипломатија, наука и образовање у Руској Федерацији: могућности".

            Председник Књижевног удружења "Сусрет" из Требиња, Милана Бабић, рекла је да ће се сутра одржати округли сто са учесницима из Чеченије, Татарстана, руског Дома народа и Севернокавкаског региона, те заменик министра чеченске републике.

            Како је прецизирала, трећег дана Фестивала биће присутни и представници Српске и еминентни стручњаци.

            - Узели смо Руску Федерацију као модел сарадње. С обзиром на целокупне притиске који се око нас дешавају и покушај неког фабриковања конфликта, ми идемо на лепе, културне цивилизацијске приче, сарадњу различитих култура, цивилизација и достугнућа. На Фестивалу се представљају и руски фондови, институти, иновациони системи, те космичка достигнућа - истакла је Бабићева.

            БиХ не би имала дипломатију да није Републике Српске, изјавио је стручњак за безбедност Џевад Галијашевић.

            - У том случају БиХ би имала само Министарство унутрашњих послова које се бави једино подстицањем унутрашњих сукоба и сарадњом са нарко-картелима - рекао је Галијашевић.

            Присуствујући Међународном фестивалу "Дани Русије у Републици Српској", оценио је да је то најзначајнији дипломатски догађај.

            - Овде смо угостили наше пријатеље из Русије који полазе са јасне позиције очувања међународног права, заштите Дејтонског споразума и једнаких права уставотворних народа. Сутра ће бити округли сто са многим значајним званичницима Русије која је енергично против заоштравања и сукобљавања између народа из било којих побуда да ти сукоби долазили. Од Дејтонског споразума до данас разним потезима међународне заједнице, разнима активностима политичког Сарајева, без обзира да ли црвеним или зеленим – СДП-овим грађанским или исламистичким СДА, увек смо видели разне иницијативе које су директно доводиле у питање Дејтонски споразум - истакао је Галијашевић и додао да је Русија велики пријатељ Републике Српске, али и БиХ.

            Манифестација "Дани Русије у Српској" трајаће до 20. маја.

            https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=555701

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари