Додик: Не дирајте нам Републику Српску – нећемо дозволити!

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ У БАЊАЛУЦИ ПОВОДОМ СТУПАЊА НА ДУЖНОСТ ПРЕДСЕДНИИИКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

* Милорад ДОДИК: Велики дужник свом народу који ме је бирао на ову функцију, а ја знам и ослушкујем тај народ. Имамо довољно капацитета да останемо своји на своме.  Дејтонски споразум је зацементирао позицију Републике Српске. Одузете су нам неке надлежности, али - вратићемо их политичким средствима

* Патријарх ПОРФИРИЈЕ: Јединство морамо изграђивати у свом дворишту, па онда у пријатељском амбијенту и у окружењу. Сви заједно имате задатак да градите јединство и мир, и онда ће вас и други поштовати

* Ана БРНАБИЋ: Велико задовољство што сам поново у Бањалуци и Српској. Право паралелних веза љубоморно чувамо. Имамо капацитет да наставимо све пројекте које смо договорили и да чекамо мирнији период који ће обележити животе будућих генерација

___________________________________________________________

         НЕ ДИРАЈТЕ Републику Српску, јер то нећемо дозволити. Ми само желимо да се очува уставна позиција Српске, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик, на свечаном пријему поводом ступања на дужност предсједника Српске.

       - У годинама и времену које долази биће веома изазовно у овом трећем мандату. Овде никада није досадно, јер знам да нас чекају преломни тренуци - истакао је Додик.

       Додик је поручио да је велики дужник свом народу.

       - Он ме је бирао на ову функцију, али знам и ослушкујем тај народ. Имамо довољно капацитета да останемо своји на своме.  Дејтонски споразум је зацементирао позицију Републике Српске. Одузете су нам неке надлежности, али политичким средствима вратићемо их. Улазићемо у реформе, које су онакве и овакве, али то је неминовност - рекао је Додик.

       Додик је напоменуо да ће градити односе са регионом, Хрватском, Црном Гором, Северном Македонијом.

       - Желимо и хоћемо у Европску унију и то није спорно. Али, исто тако- Српска неће у НАТО. Сарађиваћемо и са великим силама, попут Русије, Кине, али и САД, те земаља ЕУ. Ипак највише рачуна водићемо о себи - поручио је Додик.

       Предсједник Републике Српске истакао је да мир мора бити приоритет.

       -  Српска не тражи ништа осим да буде призната њена уставна позиција. Неоправдано су нам обустављени пројекти вредни милијарде и борићемо се да их врло брзо покренемо, а с друге стране не оспоравајући другима да раде и граде - рекао је Додик.

Патријарх: Велика је радост што сам овде

– мир је највећа вредност Српске

         МИР је најважнија вредност Српске, рекао је патријарх Порфирије, на свечаном пријему поводом ступања Милорада Додика на дужност председника Српске

       - Велика радост што сам овде и што могу да честитам избор Милораду Додик на веома одговорну функцију председника Републике Српске. Није нимало једноставно бити на било којој функцији, а поготово у овако турбулентним компликованим временима, и глобално, али и регионално и локално - поручио је патријарх Порфирије.

       Патријарх Профирије је напоменуо да се мора учинити све да наше окружење испуни миром.

       - Он добрим делом зависи и од нас. Јединство морамо изграђивати у свом дворишту, па онда у пријатељском амбијенту и у окружењу. Сви заједно имате задатак да градите јединство и мир, и онда ће вас и други поштовати - додао је патријарх Порфирије.

Брнабић: Изградићемо и аутопут Бањалука-Београд,

и аеродром Требиње и ХЕ „Бук Бијела“

         ПУНИМ срцем кажем да настављамо пуну сарадњу, да градимо специјалне и паралелне везе, рекла је председница Владе Србије Ана Брнабић, на свечаном пријему поводом ступања Милорада Додика на дужност председника Српске.

       - Велико задовољство што сам поново у Бањалуци и Српској. Имамо капацитет да наставимо све пројекте које смо договорили и да чекамо мирнији период који ће обележити животе будућих генерација - рекла је Брнабићева.

       Она је набројала неке инвестиције, попут ауто-пута Бањалука - Београд, Аеродрома Требиње и Хидроелектране Бук Бијела, који ће се реализовати у наредном периоду.

       - Право паралелних веза љубоморно чувамо. У том смислу инсистирамо на даљем јачању Републике Српске, јер крајњи циљ наше политике мир на целом Балкану - додала је Брнабић.

       Напоменула је да ће се градити и Меморијални центар у Доњој Градини.

       - То је нешто што дугујемо својим прецима, али и генерацијама које долазе - рекла је Брнабић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари