Цвијановић: У Сарајеву имају трајну мржњу према свему што се зове Србија

ОНИ КОЈИ СУ НАМЕТАЛИ ЦЕНТРАЛИЗАЦИЈУ – БЛОКИРАЛИ СУ ФУНКЦИОНИСАЊЕ БиХ

* У Мркоњић Граду рекла: „Било би лепо и добро кад би све то што су наумили Русија и Кина било оствариво и да се коначно ограничи, а потом искључи и изолује позиција високог представника као нечег непотребног држави. Руско-кинеска иницијатива о ОХР чува образ међународној заједници

* „Изетбеговић је упоран реметилачки фактор јер затвара врата било каквом разговору и било каквој шанси за заједнички живот и заједничку будућност. Једини прави реметилачки фактор је та инвазивна политика која долази из Сарајева која жели да све друге преплави, да доминира и да прави државу која је по мери једном народу... А на међународној сцени се мало ко бави Бакиром Изетбеговићем, углавном воле да причају о Додику и Републици Српској

_________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИЦА Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је руска иницијатива да се у Савету безбедности УН гласа о Нацрту резолуције која предвиђа укидање ОХР-а спасоносно решење за међународну заједницу да сачува образ с обзиром да је у целом региону, а посебно у БиХ правила многе грешке.

       - Имала је неједнак приступ и третман, те прилично субјективан однос према ономе што је БиХ. Очекивали смо више толеранције, правде, праведности када је реч о потребама конститутивних народа, што је, нажалост, изостало - рекла је Цвијановић новинарима током посете Мркоњић Граду.

       Она је навела да су многи тежили централизацији БиХ, умјесто да дају шансу децентрализованој земљи с циљем да она постигне добре резултате.

       - На тај начин су нас заблокирали - додала је Цвијановић.

       Она је истакла да руску иницијативу види као могућност да међународна заједница изађе чистог образа или да га бар спаси након свих година разних експеримената у БиХ.

       - Такође, требало би да се на том плану да додатна енергија локалним структурама и да људи изабрани од народа, те домаће институције буду они који управљају овдашњим процесима и преузму одговорност у пуном смислу речи, а не да стално имају неког ко им суфлира и може нешто да намеће - нагласила је Цвијановић.

       Према њеним речима, то земљу враћа уназад.

       - Дакле, било би лијепо и добро кад би све то што су наумили Русија и Кина било оствариво и да се коначно ограничи, а потом искључи и изолује позиција високог представника као нечег непотребног држави - додала је Цвијановић.

       Она је рекла да би то коначно показало да овдашњи људи могу управљати стварима.

       - Али бојим се да је међународна сцена преконтаминирана разним другим стварима, те оптрећена својим разним поделама и да они нису свесни ове велике шансе која им се пружа јер знам да многи чим виде да нешто долази од Русије аутоматски гласају против - навела је Цвијановић.

       Она је додала да се слично дешава и са добрим предлозима из Српске, што је увек губитничка варијанта.

       - Овде ће међународна заједница исто тако изгубити јер није препознала шансу, а највише БиХ којој није дата шанса да коначно почне управљати процесима у земљи у складу са очекивањима грађана - рекла је Цвијановић.

       Она је истакла да на том плану нема преоптимистична очекивања, с обзиром на ставове појединих чланица Савета безбедности УН о том питању.

       Русија је од Савета безбедности УН затражила да сутра буде одржано гласање о нацрту резолуције у којем се тражи укидање Канцеларије високог представника у БиХ до 31. јула наредне године, изјавиле су раније дипломате Франс пресу. Да је затражено гласање потврђено је јуче и и РТРС-у у Амбасади Русије у Сарајеву.      

       Председник Републике Српске поручила је да све жртве рата заслужују једнак третман и да је немогуће причати о једним жртвама у БиХ, а не говорити о другима, јер то није фер.

       Коментаришући изјаву лидера СДА Бакира Изетбеговића да не треба изједначавати стране у прошлом рату и да га не треба звати неким несретним сукобом јер је то била, како каже, агресија на БиХ, те да је "српски свет друго име за велику Србију", Цвијановићева је данас новинарима у Мркоњић Граду рекла да Изетбеговић заиста мрзи све оно што није бошњачко.

       - Мислим да Изетбеговић није капацитиран, ни способан да живи са другима у истој држави и да са њима седи и то је коначно и показао, те да прича о проблемима те државе на начин да види шта су потребе свих, а не шта је потреба једних. Тиме затвара могућност за заједнички живот, разумевање ставова и за договор шта је та будућност - истакла је Цвијановићева.

       Цвијановићева каже да је Бакир Изетбеговић упоран реметилачки фактор јер затвара врата било каквом разговору и било каквој шанси за заједнички живот и заједничку будућност.

       Према њеним речима, Изетбеговић, који је лидер СДА, бори се за своју политичку позицију, која му је озбиљно угрожена на бошњачкој политичкој сцени, чега је свестан јер масовно губи кадрове и позиције и изгубио је неке од полуга власти на местима која су процењена као важна.

       Цвијановићева је рекла да се на међународној сцени мало ко бави Бакиром Изетбеговићем, већ углавном воле да причају о Милораду Додику и Републици Српској.

       - Једини прави реметилачки фактор је та инвазивна политика која долази из Сарајева која жели да све друге преплави, да доминира и да прави државу која је по мери једном народу, уместо да се седне и разговара, договара каква је то држава која ће бити по мери свима ако хоће да имају заједничку државу -напоменула је председник Републике Српске.

       Коментаришући изјаву Изетбеговића у којој наводи да је "српски свет друго име за велику Србију", Цвијановићева је рекла да у Сарајеву дефинитивно имају трајну мржњу према свему ономе што се зове Србија или иницијатива које долазе из Србије.

       - Они у суштини не виде ту никакву претњу, али желе да наметну то као претњу свима около - појаснила је Цвијановићева.

       Цвијановићева је рекла да Сарајеву сметају и инвестиције које долазе из Србије, док БиХ није у стању ниједну инвестицију да реализује у Србији, Црној Гори или у Северној Македонији.

       - БиХ је некапацитирана, заробљена собом и свака идеја је само претња, уместо да у Сарајеву седну и разговарају са својим партнерима на који начин ми можемо своје капацитете ослободити и ставити у функцију народа и општег напретка - закључила је Цвијановићева.

       Жељка Цвијановић рекла је да Српска планира инвестиције у производњи електричне енергије које треба да јој обезбеде енергетску независност и безбедност у наредном периоду.

       Цвијановићева је након посете погону Хидроелектране "Бочац" у Мркоњић Граду рекла да "Хидроелектране на Врбасу" заслужују пуну пажњу с обзиром на одговорност коју имају и у систему "Електропривреде Републике Српске".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари