Цвијановић: Политичко Сарајево наставља са опструкцијама, притисцима и насртајима на Српску

БиХ ИМА БУДУЋНОСТ САМО АКО БУДУ УВАЖЕНИ ИНТЕРЕСИ И СРБА И ХРВАТА, А НЕ САМО БОШЊАКА

* „О каквој суверености можемо говорити, ако политичко Сарајево непрестано мољака моћне стране актере да се мешају у унутрашње односе у БиХ и интервенишу на штету једног или чак два конститутивна народа?

* „Ми нисмо никакви побуњеници, нити са било ким желимо да разговарамо и преговарамо у категорији 'црвених линија'. Ми смо легалисти, имамо наше законе, имамо уставе Републике Српске и БиХ и инсистирамо на њиховом поштовању

* „Дејтонски договор никада није добио шансу да заживи, већ је убрзо наступио период правног насиља високих представника и одузимања Уставом дефинисаних надлежности ентитета, те њиховог преношења на ниво БиХ. Тај унилатерални, антидејтонски процес, реализован уз подршку појединих западних земаља, значајно је оскрнавио првобитни договор, чиме је трајно нарушено поверење унутар БиХ, а самим тим и њена дугорочна перспектива

_____________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да БиХ може имати будућност уколико буду уважени интереси свих њених конститутивних народа, а не само једног, те уколико буде заснована на реалности, а не на илузији.

       „То подразумева да се одређене ствари морају вратити у легалне и уставне токове. О каквој правној држави можемо говорити, ако нећемо поштовати највиши правни и политички акт? О каквој суверености можемо говорити, ако политичко Сарајево непрестано мољака моћне стране актере да се мешају у унутрашње односе у БиХ и интервенишу на штету једног или чак два конститутивна народа? Све док је тако, будућност БиХ ће бити суморна", изјавила је Цвијановићева.

       Она је истакла да је Република Српска је међународно верификована и призната са свим својим дејтонским ингеренцијама.

       „Ми нисмо никакви побуњеници, нити са било ким желимо да разговарамо и преговарамо у категорији 'црвених линија'. Ми смо легалисти, имамо наше законе, имамо уставе Републике Српске и БиХ и инсистирамо на њиховом поштовању. Ако се ови принципи подразумевају у свим озбиљним државама, зашто се не би подразумевали и у БиХ", рекла је председник Републике за франкфуртске "Вести онлајн".

       Говорећи о 25 година од Дејтонског споразума, Цвијановићева је истакла да је један од кључних елемената овог споразума био прекид оружаних сукоба, али да не треба изгубити из вида да је овим споразумом, истовремено, дефинисан уставноправни поредак и унутрашње уређење БиХ.

       „Једно без другога не би било могуће и због тога би било логично да је поштовање договора, односно слова Дејтонског споразума и његовог Анекса четири који представља Устав БиХ приоритет свих домаћих, регионалних и међународних актера који желе да виде мирну, стабилну и просперитетну БиХ", рекла је Цвијановићева.

       На питање шта је овај документ донео, а шта однео Републици Српској, Цвијановићева је рекла да је Република Српска у Дејтонски споразум унела свој субјективитет и све неопходне елементе државности које је до тада имала - територију, становништво и суверену власт у оквиру својих граница.

       „Заузврат, добили смо мир и шансу да се у будућности развијамо као равноправан и међународно верификован ентитет у оквиру БиХ, са високим степеном аутономије и правом вета на заједничком нивоу на све одлуке које су штетне по наше интересе. У суштини, сви актери су у Дејтону морали да се одрекну својих максималистичких циљева, у циљу проналажења компромиса и постизања мира у БиХ", појаснила је председник Републике.

       Нажалост, истакла је она, овај договор никада није добио шансу да заживи, већ је убрзо наступио период правног насиља високих представника и одузимања Уставом дефинисаних надлежности ентитета, те њиховог преношења на ниво БиХ.

       „Тај унилатерални, антидејтонски процес, реализован уз подршку појединих западних земаља, значајно је оскрнавио првобитни договор, чиме је трајно нарушено поверење унутар БиХ, а самим тим и њена дугорочна перспектива. Последњих година, Уставни суд БиХ преузео је од високог представника праксу креирања решења, уместо заштите уставности, чиме је искорачио из оквира својих надлежности", појаснила је Цвијановићева.

       Нагласила је да је Српска данас, 25 година након Дејтонског споразума, демократска, те политички и институционално стабилна заједница, снажно утемељена у вољи српског народа и њених грађана и Република у којој сви живе слободно, без обзира на верску или националну припадност.

       „Док ми из Српске инстистирамо на досљедном поштовању Устава, повратку на слово Дејтона, те враћању свих одузетих надлежности, политичко Сарајево наставља са опструкцијама, притисцима, те настрајима на Српску, њену имовину, интегритет, Дан Републике и слично.

       Нажалост, живимо у дестимулативном окружењу и земљи апсурда у којој још много енергије усмеравамо на одбрану неких елементарних, статусних и Уставом загарантованих права. Не зато што немамо довољно других проблема и изазова, већ због тога што бошњачки представници не одустају од својих нереалних циљева који подразумевају стварање унитарне и грађанске БиХ", истакла је Цвијановићева.

       Говорећи о ревизији Дејтона, чему се Срби противе, председник Српске је рекла да је та прича нереална.

       „Зашто бисмо ми пристали на било какав нови договор, када ни првобитни који смо договорили у Дејтону није испоштован?“

СНСД - једина политичка опција са

шестоцифреним бројем гласова

         * „Збир гласова свих опозиционих странака далеко је мањи од нашег појединачног резултата, не рачунајући гласове наших традиционалних коалиционих партнера. Ако су ови егзактни подаци на нивоу цијеле Републике Српске изборни пораз, онда не знам како би морала да изгледа побједа

       Потпредседник СНСД-а Жељка Цвијановић истакла је да је СНСД једина политичка опција са шестоцифреним бројем гласова на протеклим локалним изборима, те да је порука велике већине гласача у Републици Српској да су задовољни политиком коју проводи ова странка заједно са својим коалиционим партнерима.

       Она је навела да је СНСД у 80 одсто општина и градова појединачно најјача странка са више од 200 хиљада гласова у целој Републици Српској, те да су једина политичка опција са шестоцифреним бројем гласова на овим изборима, док опозициони СДС, као друга странка по снази, има тек око 80 хиљада.

       "Збир гласова свих опозиционих странака далеко је мањи од нашег појединачног резултата, не рачунајући гласове наших традиционалних коалиционих партнера. Ако су ови егзактни подаци на нивоу цијеле Републике Српске изборни пораз, онда не знам како би морала да изгледа победа", рекла је Цвијановићева за франкфуртске "Вести онлајн".

       Она је навела да је СНСД изгубио место градоначелника у Бањалуци, али је задржао статус најјаче странке, као и већину у Скупштини града.

       Цвијановићева је рекла да јој је жао што готово нико од медија није ставио акценат на кључну реченицу председника СНСД-а Милорада Додика који је у изборној ноћи рекао да "Бањалуци са СНСД-ом није фалило до сада, а неће фалити ни убудуће".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари