Цвијановић: Може ли БиХ да функционише? Врло тешко!

БОШЊАЦИ ЖЕЛЕ ЦЕНТРАЛИЗАЦИЈУ – ДА БиХ БУДЕ УНИТАРНА ДРЖАВА

* У Сарајеву се ослањају на интервенције међународног фактора и прижељкују их. Бошњачка политика се највише ослања на страни фактор, желећи да оно што је њихова политичка агенда постане општа и није то ништа што би било неки изузетак. Ми смо се тога нагледали протеклих деценија и управо су те интервенције странаца и биле у складу с тим шта су политички апетити бошњачког фактора, занемарујући оно што је рекао Устав, како смо организовани, какво нам је устројство, желећи да то постане један централизована држава"

* Уставни суд БиХ, који је требао да штити уставност, низом одлука се наметнуо као креатор одређених решења и установио нова правила, што је изазвало тензије. Недавно је ставио ван снаге и Закон о непокретној имовини Републике Српске. Чему служе Министарство шумарства, пољопривреде, водопривреде /Републике Српске/ и чему служе Јавно предузеће Шуме Републике Српске или водопривреда Републике Српске ако су то ствари које зависе од воље или зловоље неког у Сарајеву?

_______________________________________________________

         ЖЕЉКА Цвијановић, кандидат СНСД за српског члана Председништва БиХ Жељка Цвијановић поручила је да је ситуација у БиХ компликована деценијама јер се једна групација, умјесто да води дијалог који Република Српска заговара, ослања на интервенцију међународног фактора и прижељкује је.

       „Ми у Републици Српској заговарамо тезу да сами треба да седимо и договарамо и наравно да подршка међународног фактора није упитна, ако је то стварна подршка. На жалост, примери до сада су показали да је увијек била компликација, а никад неко добро рјешење", рекла је Цвијановићева за телевизију Танјуг.

       Цвијановићева је нагласила да је та криза посебно дошла до изражаја када је бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко, непосредно пред одлазак наметнуо измене Кривичног закона БиХ што је проузроковало додатни немир.

       "Гледајући све те године уназад, јесте криза, али првенствено због тога што покушавамо или покушавају поједини у политичком Сарајеву да траже подршку странаца да би ти странци мењали на уставан и неуставан начин", рекла је она.  

       Цвијановићева је нагласила да је било и низ одлука Уставног суда БиХ, који је требао да штити уставност, али се у суштини наметнуо као креатор одређених решења и установио нова правила, што је изазвало тензије.

       Она је напоменула да је Уставни суд БиХ недавно ставио ван снаге и Закон о непокретној имовини Републике Српске.

       "Чему служе, дакле министарство шумарства, пољопривреде, водопривреде /Републике Српске/ и чему служе Јавно предузеће Шуме Републике Српске или водопривреда Републике Српске ако су то ствари које зависе од воље или зловоље неког у Сарајеву који ће гласати на овај или онај начин?", упитала је она.

       Цвијановићева је нагласила да би процеси у БиХ требали да зависе искључиво од домаћих политичара, а да постоји само добра воља или добре услуге међународног фактора.

       "Међутим, овде се бошњачка политика конкретно највише ослања на страни фактор, желећи да оно што је њихова политичка агенда постане општа и није то ништа што би било неки изузетак. Ми смо се тога нагледали протеклих деценија и управо су те интервенције странаца и биле у складу с тим шта су политички апетити бошњачког фактора, занемарујући оно што је рекао Устав, како смо организовани, какво нам је устројство, желећи да то постане један централизована држава", рекла је она.

       Цвијановићева је нагласила да је, када се погледа Устав БиХ, јасно да је БиХ крајње децентрализована земља коју чине Република Српска и Федерација БиХ /ФБиХ/ у чијем саставу је 10 кантона.

       Она је појаснила да Република Српска има високу аутономију у оквиру такве децентрализоване БиХ, поновивши да су сви процеси од стране међународног фактора у сарадњи са бошњачком политиком били усмерени да се БиХ претвори у централизовану.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари