Андрићград ће добити реплику манастира Високи Дечани и највећи аква-парк у Европи

ИДЕЈНИ ТВОРАЦ АНДРИЋГРАДА И ДВА МИНИСТРА РС ПРЕДСТАВИЛИ ЊЕГОВУ ПОНУДУ И БУДУЋЕ ПЛАНОВЕ

* Емир КУСТУРИЦА: Данас, у 21. вијеку, немогуће је избјећи знакове прошлости, а ни дигитализацију, али је Андрићград споменик гдје припадници два етичка корпуса, Макарије и Мехмедпаша Соколовић, пружају руку један другом. Тога нема нигдје на териорији Федерације БиХ

* Недељко ЕЛЕК: Изван зидина Андрићграда намеравамо да направимо највећи аква парк у Европи. Радови ће почети у октобру и бити завршени за годину и по дана.Аква парк „Водено острво" ће се градити на локацији градског стадиона, који ће бити измештен

________________________________________________________

          ИДЕЈНИ творац Андрићграда Емир Кустурица рекао је данас да је држава фактор који треба да одржи и очува идеју заједништва, а Андрићград је доказ да Република Српска може да удоми све врсте конфесија и етничких група.

          Кустурица је рекао да је за идеју заједништва у Андрићграду заслужан председник Републике Српске Милорад Додик.

          Он је рекао да је данас, у 21. веку, немогуће избећи знакове прошлости, али ни дигитализацију, али да је Андрићград споменик где припадници два етичка корпуса, Макарије и Мехмедпаша Соколовић, пружају руку један другом, те да то нема нигде на териорији Федерације БиХ /ФБиХ/.

          На конференцији за новинаре на којој су представљени понуда и будући планови Андрићграда, а којој су присуствовали министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић и представник државног капитала у Андрићграду Недељко Елек, Кустурица је још додао:

          - Пролазиле су цивилизације преко овог терена, а у БиХ су остали православни споменици који су били уништавани. Идеја да се овдје направи реплика Манастира Дечани најприје је културолошка.

          Елек је открио шта се још планира: „Изван зидина Андрићграда намеравамо да направимо највећи аква парк у Европи у коме ће освежење моћи да нађу многи туристи од 400 хиљада колико их годишње посјети град на Дрини, а пре свега Вишеграђани. Радови ће почети у октобру и бити завршени за годину и по дана“.

          Према идејном пројекту, Аква парк „Водено острво" ће се градити на локацији градског стадиона, који ће бити измештен.

          Елек је најавио и да ће се активно радити на формирању интегрисаног граничног прелаза у Вардишту како би се смањило чекање туриста на граници.

          „Наш циљ је да спојимо две најлепше српске планине - Јахорину и Златибор, те да Вишеград и Андрићград буду центар окупљања туриста који крећу ка тим популарним дестинацијама".

          Према његовим речима, планирано је и да се у Вишеграду отвори Факултет за туризам где ће се школовати будући туристички радници Србије и Републике Српске.

           Шулић се запитао: зашто у Вишеграду не би била дипломатска академија Републике Српске где би се школовали будуће дипломате?

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари