Почиње Универзијада у руском граду Казању

ПЛАМЕН СТУДЕНТСКЕ ОЛИМПИЈАДЕ ШТАФЕТНО ПРОНЕТ КРОЗ 30 НАЈВЕЋИХ СТУДЕНТСКИХ ЦЕНТАРА РУСИЈЕ

  • За Универзијаду изграђено 27 спортских објеката. Главни стадион за фудбалско такмичење биће „Рубин”, где ће се одиграти финални меч

         ПЛАМЕН 27-их Светских студентских игара – Универзијаде 2013, која почиње 6. јула у Казању – стигао је у престоницу Татарстана, преноси агенција ИТАР- ТАСС.

         Пламен је упаљен 15. јула 2012. на Париском универзитету Сорбона, где су 1923. одржане прве Међународне студентске спортске игре.

         Пламен Универзијаде прошао је пут око света на највећој барци на свету – руском једрењаку „Седов”.

         На дан руских студената, 25. јануара, почела је руска етапа Штафете Паљење пламена 6. јула у Казању означиће отварање 27-те Летње универзијаде-2013.

         Сама такмичења ће почети већ 5. јула, и то у бадмингтону, ватерполу, фудбалу, боксу, скоковима у воду и синхроном пливању.

Олимпијски базен

         У Казању ће  се у наредне две недеље (од 6. до 17. јула) спортисти из 170 земаља борити за 351 медаљу у 27 спортова. Фаворит на Универзијади је репрезентација Русије, која ће се борити за одличја у свим спортовима.

         Током припрема Казања за Универзијаду, подигнут је низ објеката. Један од главних је стадион „Казањ-Арена”, где ће се одржати церемоније отварања и затварања. Овај стадион, који прима 45.000 гледалаца, користиће се и на светском фудбалском првенству 2018. године.

         У јуну 2012. изграђено је 27 објеката, који су већ у функцији. За Универзијаду су изграђене хале за одбојку, гимнастику, бокс, стони тенис, као и веслачка стаза.

         У „Татњефт-Арени”, где игра хокејашки клуб „Ак Барс”, одржаће се такмичења у самбоу и џудоу.

         Главни стадион за фудбалско такмичење биће „Рубин”, где ће се одиграти финални меч.

         Амблем Универзијаде у Казању је лала, а талисман – младунче крилатог снежног леопарда „Јуни”.

Нови стадион „Рубин”

         Крилати снежни леопард је симбол Републике Татарстан. Слоган казањске Универзијаде је „U are the world”, који се тумачи на два начина: „Ти си свет”, као и „Универзијада је цео свет”.

         Светске студентске игре у Казању биће највеће мултиспортско такмичење у историји савремене Русије.

         Казањ је изабран за домаћина такомићења 31. 05. 2008. у Бриселу, кад је добио 20 од 27 гласова извршног одбора Међународне федерације универзитетског спорта.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари