Амела Терзић друга у свету са обореним државним рекордом

ЗЛАТО НА СВЕТСКОМ ЈУНИОРСКОМ ПРВЕНСТВУ ПРИПАЛО КЕНИЈКИ КИПЈЕГО

  • Наша репрезентативка поставила нови сениорски рекорд Србије на 1.500 м са 4:07,59

         СВЕ са само 19 година!

         Амела Терзић је постала јуниорска вицешампионка света на 1.500 метара и нова сенирска рекордерка Србије у истој дисциплини са 4:07,59 минута.

         Тиме је атлетичарка Новог Пазара, двострука јуниорска шампионка Европе из Талина прошле године (на 1.500 и 3.00 м) потврдила да је постала такмичарка светског формата.

         А доказала се у неупоредиво тежој светској конкуренцији у којој деценијама суверено владају тркачице из Кеније и Етиопије.

         Терзићева је већ у полуфиналу новим јуниорским рекордом Србије 4:11,53 показала да је у сјајној форми и да ће бити тврд орах за такмичарке Кеније и Етиопије, а само је судећи по личном рекорду од 4:03,82, Фејт Чепнгетич Кипјегон могла да буде безбрижна у финалу...

         Борбена Амела Терзић имала је чему да се нада и у финалној трци трчала је тактички мудро, одмах уз Кенијке и Етиопљанке, које су се смењивале у диктирању темпа. Када је Кипјегон, кренула у последњи напад, скоро два круга пре краја трке само је репрезентативка Србије могла да је прети, дуго на корак-два иза ње.

         То растојање се повећало тек у самом финишу трке, а како и не би кад је Кенијка зауставила штоперицу на 4:04,96, што је нови рекорд светских првенстава. И Амела Терзић је била невероватно брза – бржа него иједна наша атлетичарка, јуниорка или сениорка, пре ње. Била је бржа од Снежане Пајкић на Европском првенству у Сплиту 1990. када је освојила титулу првакиње Европе, бржа и од олимпијке Марине Мунћан која је на Светском првенству у Осаки 2007. поставила досадашњи државни рекорд са 4:08,02.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари