КУСТУРИЦА: Андрић је на билбордима по РС и види се да му Српска добро стоји

ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ СРПСКЕ

 

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА „РЕПУБЛИКА СРПСКА - ГЛАС КОЈИ СЕ ЧУЈЕ“

  • Наш највећи уметник Иво Андрић је и највећи борац за слободу, а Андрићево дело је највећи домен српске културе. У Европи не постоји град као што ће бити „Андрићград“ у Вишеграду, а Република Српска је решила да Андрићу сагради ово знамење и изгради историју

        БАЊАЛУКА - Свечана академија под називом „Република Српска - глас који се чује“ одржана је у Бањалуци у оквиру обележавања Дана и крсне славе Републике Српске, а програм је у духу јубилеја - 20 година од оснивања Српске. Пригодне беседе одржали су председници Републике Српске Милорад Додик, Србије Борис Тадић и режисер Емир Кустурица.

        Академији присуствују председник Владе Србије Мирко Цветковић, потпредседник Владе Ивица Дачић, Његова светост патријарх српски Иринеј са владикама.

        Свечаности присусутвују  председник Владе Републике Српске Александар Џомбић и министри, председник Народне скупштине Игор Радојичић и народни посланици, члан Председништва БиХ из Српске Небојша Радмановић, те српски представници у Савету министара БиХ.

        Међу присутним су и бивши председници Републике Српске, представници институција Српске, Срби из дијаспоре, академици, начелници општина у Републици Српској и многобројне личности из јавног и културног живота.

        Академији присуствује и делегација ХДЗ-а БиХ у којој су Драган Човић, Вјекослав Беванда и Борјана Кришто.

        Након академије,  у згради Владе Републике Српске приређен је свечани пријем за званице поводом Дана Републике Српске и крсне славе - Светог Архиђакона Стефана.

КУСТУРИЦА:

Велику слободу има народ који има велике уметнике

        Прослављени српски режисер Емир Кустурица рекао је у беседи на свечаној академији да народ који има велике уметнике има и велику слободу.

        „Иво Андрић, велики писац стоји на билбордима у Републици Српској и види се да му Српска добро стоји“, рекао је Кустурица. 

        Он је додао да су сада тужни они који су разбијали мацолом Андрићев споменик у Вишеграду и да ћуте,  јер им је то наређено. 

        „Наш највећи умјетник Иво Андрић је и највећи борац за слободу, а Андрићево дјело је највећи домен српске културе“, поручио је Кустурица.

        Према његовим речима, у Европи не постоји град као што ће бити „Андрићград“ у Вишеграду, а Република Српска је решила да Андрићу сагради ово знамење и изгради историју.

        „Република Српска изградњом „Андрићграда” отвара се према свијету, а њен предсједник Милорад Додик усађује помирење на овим просторима“, нагласио је Кустурица.

        Он је истакао да ће „Андрићград” водити ка помирењу, а Република Српска добити ореол духовне и сваке друге вриједности.

Србија ће и даље одржавати посебне односе са Српском

ИЗ ГОВОРА БОРИСА ТАДИЋА ПОСЛЕ ПРИМАЊА ОДЛИКОВАЊА

  • Србија ће, као гарант Дејтонског споразума, наставити да подржава територијални интегритет и суверенитет БиХ, као и унутрашње уређење БиХ дефинисано тим споразумом, чији су темељ два ентитета и три конститутивна народа
  • Србија ће подржавати само она решења за која постоји консензус свих народа и ентитета БиХ
  • Тадић је рекао да је Србија увек била спремна да потпише споразум о специјалним везама са Федерацијом БиХ, какав је у складу са Дејтонским споразумом већ потписан са Републиком Српском

        БАЊАЛУКА - Председник Србије Борис Тадић рекао је да Орден Републике Српске на ленти, којим га је данас одликовао председник Српске Милорад Додик, представља обавезу да сарадња са обе стране Дрине буде све плодотворнија.

        „Обавеза је да ту сарадњу чинимо плодотворном за добро грађана и свих људи. Та сарадња треба да повезује не само српски народ, већ све народе и људе добре воље“, истакао је Тадић на свечаности доделе ордена поводом Дана и крсне славе Републике Српске.

        Он је додао да одликовање представља личну обавезу за њега да настави да одржава посебне односе Србије и Српске тако да њен резултат буду нови мостови, универзитети, научна сарадња, нови путеви и енергетски објекти.

        Тадић је истакао да се у прошлим годинама на том пољу много учинило, али да у будућности може и више.

        Србија ће, као гарант Дејтонског споразума, наставити да подржава територијални интегритет и суверенитет БиХ, као и унутрашње уређење БиХ дефинисано тим споразумом, чији су темељ два ентитета и три конститутивна народа, изјавио је председник Србије Борис Тадић.

        „Србија ће наставити да подржава само она решења за која постоји консензус свих народа и ентитета БиХ“, истакао је Тадић обраћајући се на Свечаној академији у Бањалуци поводом прославе Дана и крсне славе Републике Српске - Светог архиђакона Стефана и обиљежавања 20 година Српске.

        Тадић је рекао да је Србија увек била спремна да потпише споразум о специјалним везама са Федерацијом БиХ, какав је у складу са Дејтонским споразумом већ потписан са Републиком Српском.

        „Политика Србије је принципијелно конзистентна и дубоко укорењена у идеји мира и развоја којим је основни предуслов решавање трагичних конфликата из прошлости чије последице осећамо и данас“, истакао је Тадић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари