Додик: Република Српска жели још специјалније везе са Републиком Србијом

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ДАНА РС: „МИ ЈЕСМО МАЛА РЕПУБЛИКА,

АЛИ СУ СРБИ ВЕЛИКИ НАРОД“

Милорад Додик

  • „Република Српска је настала на српским згариштима, од Јасеновца, Пребиловаца па надаље. Настала је у миру, бранила се у рату који јој је наметнут. Бранила и одбранила. Створена је, пожртвованошћу народа и бораца, зато је наш дуг борцима и страдалим цивилима немерљив. Одговорни смо да успомену на њих чувамо и негујемо младе да се према Српској односе с љубављу“
  • „Воља народа нас обавезује више од воље и ставова разних светских мешетара који су своје биографије попуњавали покушајем да нам укину елементарна људска и политичка права. Неки од њих су у међувремену и отишли одавде, неки се пакују. Ми смо остали овдје и остаћемо. За разлику од њих који су овде имали политичке, ми драги грађани Српске имамо животне мандате“
  • „Уставни суд БиХ нас је и грубо подсетио да је центар политичког моделирања односа у БиХ пресељен из OHR у Уставни суд, и да уместо једног неизабраног странца сада три странца у том истом суду доносе политичке одлуке. Схватили смо да немамо ни право ни времена за било какво опуштање, или илузију да ће том и таквом суду ишта значити наш најважнији празник. Зато морамо бити спремни да од тог и таквог суда примимо и снажније ударце, али од тога је битније да будемо спремни да на те и такве ударце узвратимо“
  • „У БиХ је због тога потребан договор, али тек пошто се решимо странаца, јер међународни интервенционизам и бошњачки идеализам од БиХ су направили немогућу државу“

        СВЕЧАНА академија поводом 9. јануара - Дана Републике Српске почела је у Бањалуци интонирањем химни Републике Српске „Моја Република“ и Србије „Боже правде“.

        Коментаришући говор председника Србије Томислава Николића, председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је наш сан да буду још „специјалније везе“ између Републике Српске и Србије.

        Додик је на свечаној академији рекао да је ово годишњица коју многи нису желели, али коју смо желели ми и која нам се ево и догодила.

        „Пре 25 година, основана је Република Српска. Државно-правни оквир за народ који је у свежем памћењу носио страдања из Првог и Другог светског рата“, нагласио је Додик.

        Он је подсетио да ране из тих страшних ратова нису ни зацелиле када се наш народ, мимо своје воље, нашао пред страшним искушењем да му се историја понови.

        „Република Српска је настала на српским згариштима, од Јасеновца, Пребиловаца па надаље. Настала је у миру, бранила се у рату који јој је наметнут. Бранила и одбранила. Створена је, пожртвованошћу народа и бораца, зато је наш дуг борцима и страдалим цивилима немерљив. Одговорни смо да успомену на њих чувамо и негујемо младе да се према Српској односе с љубављу“, упозорио је председник Српске.

        Додик је подсетио да данас славимо одлуку да ћемо живети као слободни људи, и поштујући жртву коју су за нашу слободу поднели најбољи синови овог народа, данас славимо херојство и жртву знаних и незнаних хероја прошлог рата.

        „Понос и јединство су наше кључне речи. Пре 25 година и данас остварили су се на Крсну славу посвећену Архиђакону, првомученику Стефану. Дан Републике Српске установљен је 9. јануара 1992. године њеним оснивањем. Српска ни тадашњом одлуком скупштине српских посланика није основана из ината. Те 1992. основана је из потребе нашег народа да живи слободно. И ту се ништа није променило за претходних 25 година“, рекао је председник Српске.

        Додик каже да данас славимо да покажемо и себи и свим другима да смо слободни људи, који својом вољом обележавају најважније датуме из наше историје:

        „За наш народ у Републици Српској нема важнијег датума од 9. јануара. Референдум о Дану Републике, који смо спровели у септембру прошле године оверио је, оснажио овај датум, и пред садашњим али и будућим генерацијама“.

        Додик је напоменуо да су грађани Српске слободно и на најдемократскији начин казали да ће Дан републике славити на дан када је и основана, 9. јануара:

        „Воља народа нас обавезује више од воље и ставова разних светских мешетара који су своје биографије попуњавали покушајем да нам укину елементарна људска и политичка права. Неки од њих су у међувремену и отишли одавде, неки се пакују. Ми смо остали овдје и остаћемо. За разлику од њих који су овде имали политичке, ми драги грађани Српске имамо животне мандате. Ми јесмо мала Република, али Срби су велики народ“.

        Председник Српске је подвукао да је овај дан доказ да ништа није немогуће ако то један народ жели, не угрожавајући било кога другог.

        „Доносећи одлуку којом су покушали да нам забране обележавање Дана Републике Уставни суд сигурно није очекивао да ће се наш народ тако снажно ујединити у одбрани својих вредности а 9. јануар то свакако јесте. Наше јединство у одбрани Дана републике послало је снажну поруку, како ће проћи такве или сличне одлуке које дубоко задиру у најтананија осјећања нашег народа“.

        Према Додиковим ријечима, том одлуком је Уставни суд БиХ упозорио на важност очувања „нашег идентитета и интегритета на овим просторима“, а најважнији државни празник је један од њих.

        „Тај суд нас је и грубо подсетио да је центар политичког моделирања односа у БиХ пресељен из OHR у Уставни суд, и да уместо једног неизабраног странца сада три странца у том истом суду доносе политичке одлуке. Схватили смо да немамо ни право ни времена за било какво опуштање, или илузију да ће том и таквом суду ишта значити наш најважнији празник. Зато морамо бити спремни да од тог и таквог суда примимо и снажније ударце, али од тога је битније да будемо спремни да на те и такве ударце узвратимо“.

        Говорећи о актуелном политичком тренутку, Додик је оценио да је БиХ данас лоше место и за Србе и за Бошњаке и за Хрвате:

        „У БиХ је због тога потребан договор, али тек пошто се решимо странаца, јер међународни интервенционизам и бошњачки идеализам од БиХ су направили немогућу државу.“

        Додик је указао и да Република Српска, уколико се угрози Дејтонски споразум, мора да размишља о својој будућности:

        „Често чујем појединце у Републици Српској како Српска није угрожена, и како је економија битнија од проблема које изазивају одлуке, попут ове одлуке уставног суда. Економија једне земље је неспорно у врху приоритета сваке државе. Али и наша и светска искуства нас уче да економија никада и нигде није решила ниједно политичко питање!“

        Додик је свој говор закључио цитирањем једног угледног српског историчара који је рекао да „добра политика може једном народу да очува и живот и част, лоша га доводи до тога да бира између живота и части, а она најгора лишава га и једног и другог“.

Иванић: Република Српска је институција коју чува српски народ, а не појединац

 

        ПРЕДСЕДНИК Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је данас да сви у БиХ треба да схвате да је Дан Републике Српске њеном народу битан и изразио задовољство начином како је прошло обележавање Дана Републике.

        Он је након пријема поводом Дана Републике у Административном центру Владе Републике Српске рекао новинарима да су они који су оспоравали Дан Републике Српске направили себи контрауслугу:

        „Нас су ,натерали’ да дамо још већи значај данашњем дану“.

        Он је оценио да БиХ није јача после овога, него да је напротив и слабија, те само када народ схвати да једни друге треба да толеришу, уместо да намећу своју вољу, биће колико толико стабилности и мира.

        „Док не дођемо до тог нивоа толеранције, стално ћемо добијати теме око којих ћемо се делити, уместо тема којима треба да покажемо макар мало ширине“, рекао је Иванић.

        Он је истакао да Република Српска представља институције које чува српски народ, а не појединац.

        „Република Српска је значајна због потребе да будемо равноправни, да се питамо у одлучивању и да одлучујемо о себи“, закључио је председавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић.

        РТРС - Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари