Русија спрeмна да пружи правну помоћ Шешељу и тражи затварање трибунала

Изјава министра иностраних послова РФ Сергеја Лаврова

* «Одавно тражимо затварање Међународног трибунала за бившу Југославију. Трибунал је своју функцију испунио, а при том ни издалека беспрекорно», нагласио је шеф руске дипломатије

* Лавров је као пример навео да је Слободан Милошевић умро у притворској јединици трибунала, упркос томе што су, подвукао је Лавров, `лекари и адвокати молили судије да се Милошевићу обезбеди неопходно лечење`

* «Сви знамо да трибунал према многим оптуженим, у већини – ако не искључиво – према Србима, има неоправдано суров однос, а понекад предузима и необјашњиве процесне мере и дејства која трају бесконачно дуго. А према оптуженим Бошњацима, рецимо, однос је савршено другачији. Њих у Хагу оправдавају, а у томе, по нашој процени, у томе постоји политичка пристрасност», упозорио је Лавров

* «Русија је спремна – нагласио је - да пружи правну помоћ у предмету лидера Српске радикалне странке (СРС) Војислава Шешеља која је предвиђена постојећим споразумом о сарадњи са Србијом»  

         МОСКВА се залаже за затварање Хашког трибунала, поред осталог и зато што је пристрасан – саопштио је министар иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров.

         «Одавно тражимо затварање Међународног трибунала за бившу Југославију. Трибунал је своју функцију испунио, а при том ни издалека беспрекорно», нагласио је шеф руске дипломатије на прес-конференцији у главном граду РФ.

         За пример је навео да је Слободан Милошевић умро у притворској јединици трибунала, упркос томе што су, подвукао је Лавров, `лекари и адвокати молили судије да се Милошевићу обезбеди неопходно лечење`.

         Руски министар је такође указао да се у Хагу много строжије суди Србима него, чак за иста дела, припадницима других југословенских народа.

         «Сви знамо да трибунал према многим оптуженим, у већини – ако не искључиво – према Србима, има неоправдано суров однос, а понекад предузима и необјашњиве процесне мере и дејства која трају бесконачно дуго. А према оптуженим Бошњацима, рецимо, однос је савршено другачији. Њих у Хагу оправдавају, а у томе, по нашој процени, у томе постоји политичка пристрасност», упозорио је Лавров.

         Шеф руске дипломатије је најавио и још активнији однос своје земље према хашком заточеништву Војислава Шешеља.

         «Русија је спрамна да пружи правну помоћ у предмету лидера Српске радикалне странке (СРС) Војислава Шешеља против кога се у Међународном кривичном суду за бившу Југославију у Хагу води процес под оптужбом за ратне злочине» - рекао је Лавров.

         Па подвукао: «У случају да буде неопходно, спремни смо да пружимо помоћ која је предвиђена постојећим споразумом о сарадњи са Србијом» - рекао је Лавров.

         Лавров је указао да Русија током заседања Савета Безбедности УН доследно скреће пажњу на положај оптужених, чији се предмети воде у овом војном трибуналу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари