Тадић, Николић и Вучић свуда мољакају да трибунал не пусти Шешеља пре избора

Чији интереси управљају судбином оптужених Срба пред трибуналом у Хагу –интервју са Борисом Алексићем

 • Флоренс Артман је открила да у хашком тужилаштву раде агенти америчке и британске обавештајне службе, што је правно ваљани основ да се покрене питање ревизије, не само оптужница, већ целокупног поступка против Срба у којима су учествовали спорни тужиоци
 • У Хагу је завршила комплетна архива Државне и Војне безбедности Србије. Документација о трговини органима и ДНК материјали о киднаповању Срба однети су заједно са комплетном архивом ДБ о оптуженима пред Трибуналом и са њима повезаним лицима
 • И доказни ДНК материјал жртава из Сребренице уништен је јер би нека независна комисија утврдила да тамо није било 8000 жртава. То би онемогућило да се сваки фрагмент једног те истог тела рачуна као ново тело и нова жртва
 • Шешељ је имао неколико неопходних захтева пре такве одлуке. Први је био финансирање одбране, али је Трибунал тај и пар других његових захтева одбио. Тако да, према садашњем стању ствари, највероватније неће изводити одбрану
 • Првостепена пресуда би могла да уследи до краја године, али ће је, по устаљеној пракси, вероватно одуговлачити и донети тек почетком следеће. У томе имају улогу предстојећи избори у Србији и мољакање Тадића и напредњака да се Шешељ задржи у Трибуналу док се избори не заврше
 • Николић и Вучић, где год су боравили, молили су да Шешеља не пусте јер су свесни да би његовим повратком дошло би до разбијања ДС-овог концепта евроатлантске политичке сцене чији циљ је да се на политичкој сцени смењују ДС и напредњаци, док би се српско друштво у потпуности окренуло Бриселу и Вашингтону

Пише: Марија М. Зарић

       ГЛАВНИ плод тужилачке конструкције - „удружени злочиначки подухват“, за који Хаг терети све српско што је крочило у Схевенинген - јесте постојао. Али не у Београду - већ кроз здруживање Велике Британије, Ватикана и Америке да прекроје карту Балкана а српски простор претворе за пробни полигон новог покоравања света.

       Управо ово се на еклатантан начин видело током суђења Слободану Милошевићу и Војиславу Шешељу. Стога Факти – у интервјуу са Шешељевим правниим саветником Борисом Алексићем – не покушавају да само расветле шта се даље може очекивати од судилишта лидеру СРС.
       - У Хагу се – одмах указује Алексић - Срби кажњавају по једном, а сви остали по другом критеријуму. Зато су против Војислава Шешеља, поред главног предмета, до сада су вођена чак три поступка за непоштовање суда. Други и трећи још су у току, а први је окончан пресудом од 15 месеци затвора, која је четири пута већа од, до тада, највише изречене. Само ради поређења: хрватски новинар Домагој Маргетић, који је открио имена и шифре 102 заштићена сведока, осуђен је на свега три месеца затвора и 10000 евра, а портпаролка тужилаштва Флоранс Артман са 7000 евра, у две рате, иако је открила документацију на нивоу државне тајне.

 • Да ли побочним процесима, за непоштовање суда, Трибунал у ствари покушава да „покрије“ године које је Шешељ већ провео иза решетака?

       - Врло је могуће да ће тужилаштво изгубљену битку у главном поступку желети да надокнади кроз поступке за непоштовање суда. Вероватно ће рачунати датум подизања налога (за поступке непоштовање суда се доноси налог а не оптужница, који представља оптужни акт) или датум када је започета истрага, иако би било правично да се одбија од главног притвора. Тим пре што дело „непоштовања суда“ није било ни прописано статутом, већ су га судије успут угурале у правилник, да би могли да кажњавају пре свега Србе. И то драконски.

 • Зашто се Трибунала тако односи према Србима?

       - У хашком тужилаштву раде агенти америчке и британске обавештајне службе. Овај податак у својој књизи наводи и Флоренс Артман. Отворено кажем да је тужилац Џефри Најс заправо агент британске обавештајне службе МИ6, док за Била Стубнера, помоћника тужиоца Ричарда Голдстона, она тврди да је припадник војне обавештајне службе САД. Артман наводи да су тужилаштво организовала 22 специјалца ЦИА и Пентагона, који су у Хаг дошли са опремом и идејама, направили га и омогућили му да ради. Тако су амерички и британски обавештајци увек били на дохват руке и ангажовани када је то било неопходно.

 • А трибунал је формално основао Савет безбедности УН...

       - Признања Артманове само су додатни доказ да овај суд заправо није орган УН. Радници Трибунала и било ког другог органа УН, пре свега морају да поштују Повељу те организације. Због кршења правилника о службеницима, где се изричито наводи да, уколико се открије да неки службеник ради или одаје информације некој страној влади, такав више не би смео да ради за УН и морао би да аутоматски добије отказ. Тужиоци и њихови помоћници, који као агенти раде за обавештајне службе својих влада, штите њихове себичне интересе и злоупотребљавају УН и Трибунал, како би се светили Србима.

 • Шта конкретно имате у виду?

       - Захваљујући Хагу, они који су разбијали СФРЈ и ратовали против Срба, данас су у позицији да пишу оптужнице против српског народа. Све наведено је правно ваљани основ да се покрене питање ревизије, не само оптужница, већ целокупног поступка против Срба у којима су учествовали спорни тужиоци.

 • Хоће ли Шешељ затражити такву ревизију?

       - Више пута смо тражили да се започне такав поступак. Формално-правно, процедура би најбрже могла да се покрене у СБ УН, али би тај поступак морала да покрене држава Србија или представници друге државе. Поготово што сталне чланице СБ УН имају обавезу да штите Повељу УН и да спрече поједине владе да злоупотребљавају ту институцију и на њен рачун штите своје себичне интересе. Пре или касније, то ће се сигурно и догодити.

 • Земље које су разбиле Југославију и извршиле афресију на Србију неће тек тако испустити из руку оружје какво је трибунал...

       - Руска академија наука је још 2009. покренула питање ревизије поступака, због дискриминације Срба. То, наравно, не тече глатко управо због интереса, притиска и новца са Запада који је уложен у Трибунал. Западне земље чувају тај суд као највећу вредност управо зато да би оправдале своје злочине над Србима.

 

 • Заклањајући се иза Закона о сарадњи са Хагом, д ржавни врх Србије им у томе помаже?

       - У Хагу је завршила комплетна архива Државне и Војне безбедности Србије. Документација о трговини органима и ДНК материјали о киднаповању Срба однети су заједно са комплетном архивом ДБ о оптуженима пред Трибуналом и са њима повезаним лицима. Све то је отишло пут Хага одакле су и тражили оригинале. Документација је притом послата са свим именима оперативаца који су састављали те белешке и извештаје, а ДОС и ови његови „наследници“ то нису цензурисали. Озбиљна држава то себи никад не би дозволила!

 • Упућени тврде да је циљ битке око Рекома заправо да се Србији до краја одузме контрола над архивском грађом и тим делом прошлости?

       - Архива послата у Хаг више никада није враћена! Нити је ико тражи! Њој се губи траг. Држава је само упутила молбу да Трибунал редигује имена одређених оперативаца и аналитичара. А главни сарадник Трибунала, Наташа Кандић, која предводи Реком преко невладине организације, у тој истој архиви ДБ се води под „америчком обавештајном службом“. О томе можете да прочитате у књизи др Шешеља „Полицијски досије“. Ето са ким српски народ води битку у Трибуналу и зашто тужиоце не занимају злочини као што је НАТО агресија над Србијом.

 • У свему томе, очито, нема места случајностима?

       - Злочин против мира и агресија намерно нису у надлежности Трибунала. Јер, да је супротно, то би довело до САД, Ватикана и других сила као што је НАТО, које су растурале бившу Југославију и кумовале злочинима на територији Косова и Србије.

 • Да ли су уништени и докази који би помогли да се утврди стварни броје убијених у Сребреници?

       - Доказни ДНК материјал жртава из Сребренице уништен је јер би нека независна комисија утврдила да тамо није било 8000 жртава. То би онемогућило да се сваки фрагмент једног те истог тела рачуна као ново тело и нова жртва, а притом су откопавани лешеве од Сребренице до Сарајева. Па чак и у таквим условима, међу жртвама нема жене и деце, за разлику од злочина муслиманских паравојних формација предвођених Насером Орићем које су убијале жене, децу, старце и све српско што су стигле у око 107 села и засеока око Сребренице.

 • Хоће ли то, у таквим условима, уопште успети да докажу  Радован Караџић и Ратко Младић?

       - Они имају шта да доказују и докажу, али ће им то бити, због свега, веома отежано. Упркос томе што неспорна чињеница – да међу сребреничким жртвама нема жена и деце – директно доказује да није постојала геноцидна намера. Судбина поменуте документације јасно осликава на шта је све спреман режим Бориса Тадића. Уосталом, сарађујући са Трибуналом, Влада Србије не сарађује са Уједињеним нацијама, већ са страним обавештајним службама! Иначе, америчка и британска струја доминирају тужилаштвом и секретаријатом, а судије долазе из земаља које су скромне у својој правној пракси.

 • Ко данас чини тим обране др Војислава Шешеља?

       - Шешељ се брани сам. Главни правни саветник у тиму је Зоран Красић, а правни саветници који помажу одбрану смо магистар Дејан Мировић и ја. Водилац предмета је Немања Шаровић. Трибунал, међутим, не жели да нас региструје и упорно врши притисак на одбрану и прети покретањем дисциплинских поступака. Крши се и принцип једнакости оружја међународног права - да одбрана и оптужба морају да буду равноправни.

 • На шта конкретно мислите?

       - Само је на плате запослених у тужилаштву и судским већима за ових девет година дато 20 милиона евра, док оптужени Шешељ за своју одбрану није добио ни динар! Месечна плата главног тужиоца је 48000 евра. Ти људи су већ сада милионери. Шешељу су, са друге стране, стално ускраћивана и права. Тек 2006. му је дозвољено да се сам брани, иако је то гарантовано чл.21 Статута. Тек те године стекао је и право да га посете правни саветници од којих је требало да преузме документацију и скинута му је забрана на контакте са породицом.

 • Хоће ли Шешељ изводити одбрану пред Трибуналом?

       - Шешељ је имао неколико неопходних захтева пре такве одлуке. Први је био финансирање одбране, али је Трибунал тај и пар других његових захтева одбио. Суд наставља да притиска правне саветнике, иако је Шешељ затражио да се са тиме прекине. Не желе ни да врате пун статус Зорану Красићу, који је у предмету од почетка. Тако да, према садашњем стању ствари, Шешељ највероватније неће изводити одбрану. Остаје да се види да ли ће Трибунал можда променити свој став.

 • Ако узмемо у обзир праксу Трибунала, и претпоставку да Шешељ неће изводити одбрану - колико би се могло чекати на завршне речи и пресуду?

       - После статусне конференције 23. августа, завршне речи би могле да буду заказане већ у септембру, и завршене - за један дан. Завршну реч имаће и Шешељ, али ће му тужилаштво ускратити могућност уводне речи одбране, на коју има право без обзира што не изводи доказе. Првостепена пресуда би могла да уследи до краја године, али ће је, по устаљеној пракси, вероватно одуговлачити и донети тек почетком следеће. У томе имају улогу предстојећи избори у Србији, и мољакање Тадића и напредњака да се Шешељ задржи у Трибуналу док се избори не заврше.

 • На шта конкретно мислите кад кажете „мољакање“?

       - Имамо конкретне податке да ДС страхује од повратка Шешеља, јер га схватају као далеко озбиљнијег противника од Томислава Николића. Знамо и да су и Николић и Вучић, где год би боравили, молили да Шешеља не пусте, јер су свесни да би његовим повратком дошло би до разбијања ДС-овог концепта евроатлантске политичке сцене коју су договорили са Николићем још 2008. Њихов циљ је двопартијски систем: да се на политичкој сцени смењују ДС и напредњаци, док би се српско друштво у потпуности окренуло Бриселу и Вашингтону. Елиминисали би и све патриотске снаге, пре свега СРС, па ДСС, и због тога не желе Шешеља у Србији пре 2012. године и новог изборног круга.

 • Каква су ваша очекивања када је у питању првостепена пресуда?

       - Према међународном праву, па чак и стандардима Трибунала, од пет пута преправљане оптужнице није остало ништа! И њена последња верзија садржи ноторну неистину да је митинг СРС у малом Зворнику одржан 1992, а према новинским извештајима и свим доказима – одржан је 1990. Митинг ’92. им је био неопходан јер је ближи години избијања рата у БиХ, па је тамо неки говор Војислава Шешеља могао евентуално да га подстакне, али им сада све пада у воду. Остале оптужбе су неозбиљне.Терете га за вербални деликт без иједног конкретног доказа.

 • Хоћете да кажете да би Војислав Шешељ морао да буде ослобођен?

       - Управо тако! Морао би да буде ослобођен, али с обзиром да је Трибунал политички суд, чијим тужилаштвом доминирају страни агенти, можемо да очекујемо само најгоре. Уздамо се једино у међународну јавност. Дигао се глас и у Русији и на Западу. Руски комитет за одбрану предводе Сергеј Бабурин и стручњаци какав је Александар Мезјајев.

 • Уколико у оквиру удруженог злочиначког подухвата дође до једне ослобађајуће пресуде, да ли то значи да пада у воду цео ланац у том удружењу?

       - Ово дело није било прописано статутом МКСЈ већ је измишљено тек 2001, осам година од формирања Трибунала. Од тада до 2005, 65 одсто оптужница се односило на удружени злочиначки подухват, а од тих, преко 90 одсто је подигнуто против Срба. У праву није, али у Хагу јесте могуће да у удруженом злочиначком подухвату наводни налогодавац буде ослобођен оптужбе, а помагач осуђен. Узмимо пример Јована Крстића, осуђеног за помагање у сребреничком злочину, иако Суд није установио ни ко је извршилац.

 • Многи мисле да би међу најсумњивијима морали бити неки главни сведоци...

       - Требало би испитати улогу Александра Васиљевића. Да ли је сарадник америчке обавештајне службе и каква је његова умешаност у организацији операције подметања, везане за Овчару и Сребреницу. Американци то зову „фалс флег“ операција, где једна страна изврши злочин, а онда га припише другој. НАТО је то радио уз помоћ својих тајних армија ’70-тих и ’80-тих у Европи, о чему пише проф Даниел Гангсер из Швајцарске. Иако би све требало добро испитати, Трибуналу није циљ да се утврди истина. Хашки циљ је да оптуже Србе, да би се западне земље, које су починиле најтежи злочин против мира, ослободиле кривице.

 • Хрвати увелико раде на томе да ослободе Анту Готовину управо од `удруженог злочиначког подухвата`. Ако би суд прихватио њихове аргументе, да ли би таква одлука Трибунала отворила нове могућности у случају Шешеља?

       - До пресуде Готовини, искључиво су Срби оптуживани и осуђивани по тој тачки. И, ако упоредимо његових 24, са 35 година казне Милану Мартићу, види се да је критеријум на штету Срба. Хрватима је, иначе, професор из САД, Мирјан Дамашо, написао доста добру аргументацију против удруженог злочиначког подухвата, тако да је врло могуће да ће Готовину у другом степену ослободити те тачке, али то никако не значи да ће то Хаг обавезати да такву одлуку примени и на Србе.

 • Разлози за песимизам су на површини, али мкожете ли о томе ипак рећи мало подробније?

       - Концепт `удруженог злочиначког подухвата` је формиран у три категорије. Прва је везана за злочин против човечности, друга за концетрационе логоре, а трећа  категорија је најшира и унутар ње могу да оптуже било кога за било шта. Та трећа је резервисана за Србе. Пошто су дело измислили, сигурно немају намеру да га укину, бар не када су Срби у питању. И Шешељ је оптужен по трећој категорији, а то га доводи у везу са лицима којa никад није упознао или са којима је био у сукобу. А испада и да су Караџић, Милошевић, Крајишник и Мартић следили његову идеју стварања Велике Србије.

 • Каква је судбина тог кривичног дела пред другим трибуналима?

       - Категорију тренутно одбацују сви Међународни судови који су настали по угледу на хашки. Председник Трибунала у Либану, Антонио Касезе, који је радио у Хагу, данас одбацује удружени злочиначки подухват, иако је потписивао правила која су у МКСЈ важила за Србе. Стога би и Хаг морао да укине трећу категорију јер није део међународне обичајне праксе. Сувише је екстензивна, има премного рупа и нелогичности, а и различито се тумачи од предмета до предмета. У неком свом акту Трибунал је написао да правило 98 бис различито тумаче судије англосаксонског, од оних који долазе из континенталног правосудног систем. И да је то сасвим нормално. Заправо се не зна по којим принципима функционише Хаг.

___________________________________________________________________________

Стално страхујемо за Шешељев живот

 • С обзиром на судбину многих српских притвореника у Схевенингену, да ли у странци страхујете за Шешељев живот?

       - Увек. Пре пет година пожалио се на срце, а ни до данас нисмо сазнали резултате и узрок проблема, иако доктори на Западу располажу свакаквом технологијом. Када је имао проблем са зубом, рекли су да не могу да му плате стоматолошку интервенцију. А буџет Триубнала је преко 300 милиона долара годишње, плус донације Сороша и разних САД и Рокфелер фондација.Са друге стране, Тужилаштво се не односи тако према оптуженима и сведоцима од којих имају корист. Док су, рецимо, рачунали на сведока ДС-1, сваке недеље су га водили код лекара. Из буџета УН платили су му и акупунктуру и поправке зуба.

 • Па како им се онда одметнуо?

       - Тужилаштво је свим потенцијалним сведоцима претило покретањем поступка пред Трибуналом. Откад постало јасно да се неће подизати нове оптужнице, потенцијални сведоци, који су већ сведочили у другим предметима, схватили су да су били злоупотребљени и вероватно су пожелели да исправе грешку. И добро је да су на крају рекли истину, али има још много истина које треба саопштити.

___________________________________________________________________________

Светски рекорд на Шешељу

 • Како коментаришете чињеницу да је процес против Шешеља је и најдужи процес у историји?

       - То је написао председавајући судија Жан Клод Антонети када је 1.октобра 2010. пренео да је поступак против Шешеља оборио светски рекорд, јер је ово девета година како је он у притвору, а тек је завршена половина првог степена поступка. То се до данас заиста никада није десило!

___________________________________________________________________________

Истрага поводом притисака на ДС-1

 • У Хагу је у току истрага о притисцима које је тужилаштво вршило на сведоке у процесу против Шешеља. Више од двадесет сведока у овом предмету потписало је и оверило у суду изјаве да их је тужилаштво уцењивало да сведоче. Шта кажете?

       - У другом поступку за непоштовање нису хтели да скину заштитне мере сведока ДС-1, који је сам навео да је под притисцима и уценама тужилаштва лажно сведочио у предмету против Слободана Милошевића и да му је за то нуђен и новац. Врло је прецизно навео шта је тужилаштво тражило од њега и на који начин  да лажно оптужи Милошевића, а како Шешеља. На крају, изричито каже да је лажно сведочио. Очекује се истрага. У Милошевићевом предмету та сведочења су само редигована, а у Шешељевом, ДС-1 сведочи о догађајима на територији Србије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари