Хашко тужилаштво објавило: да ће размотрити да ли постоје основе за жалбу на пресуду

„ПОТПУНО РАЗУМЕМО ДА ЋЕ МНОГЕ ЖРТВЕ И ЗАЈЕДНИЦЕ БИТИ РАЗОЧАРАНЕ ПРЕСУДОМ РАСПРАВНОГ ВЕЋА“

  • Наташа КАНДИЋ већи „католик“ од хашког папе: „Образложење те судске одлуке задире у неке друге пресуде и противречи неким судски утврђеним чињеницама... Пресуда тешко да може да се одржи јер је изречено толико нових закључака који су супротстављени многим закључцима о злочинима и у БиХ и у Хрватској“

        ХАШКО тужилаштво саопштило је данас после ослобађајуће пресуде лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу да ће размотрити да ли постоје основе за жалбу на пресуду.

        Хашки трибунал ослободио је данас Шешеља оптужби за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93, пошто није имао ни де јуре, ни де факто надређени положај над добровољцима СРС које је слао на ратишта у Хрватској и БиХ на којима су почињени злочини.

        „Тужитељство прима к знању данашњу пресуду. Потпуно разумемо да ће многе жртве и заједнице бити разочаране пресудом Расправног већа“, саопштило је Тужилаштво.

        Хашко тужилаштво је навело су на снази оптужница и налог за привођење за три Шешељева сарадника, укључујући два члана његовог тима обране, за наводе о претњама, застрашивању, нуђењу мита или на други начин вршењу утицаја на два сведока Тужилаштва.

        Поред тога, Шешељ је три пута осуђен за непоштовање суда зато што је открио идентитет заштићених сведока Тужилаштва и за та дела је осуђен на укупну казну од четири године и 9 месеци затвора, навело је Хашко тужилаштво.

ОЈАЂЕНА КАНДИЋКА: Пресуда Шешељу тешко може да се одржи у жалбеном поступку

Наташа Кандић

        ОСНИВАЧ Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић оценила је данас да је ослобађајућа пресуда лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу пред Хашким трибуналом изненађујућа и да тешко може да се одржи у жалбеном поступку.

        „Образложење те судске одлуке задире у неке друге пресуде и противречи неким судски утврђеним чињеницама... Пресуда тешко да може да се одржи јер је изречено толико нових закључака који су супротстављени многим закључцима о злочинима и у БиХ и у Хрватској“, рекла је Наташа Кандић агенцији Бета.

        Она је рекла да се очекивало да Шешељ буде ослобођен по основу оптужбе за учешће у удруженом злочиначком подухвату, што је судија Жан Клод Антонети предлагао још 2011. године, у сврху целисходности даљег вођења поступка.

        „Нека образложења (ослобађајуће пресуде) противрече здравом разуму, попут оног да је говор Шешеља у Скупштини Србије да неће убијати Хрвате већ да ће их спаковати на камионе па нека они виде шта ће, само политичко мишљење“, рекла је она.

        Према њеним речима, ослобађајућа пресуда Шешељу последица је и „благонаклоног односа судије Антонетија“.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари