Брамерц „плаче“ што му је пресуда Шешељу демонтирала „удружени злочиначки подухват“

НАЈАВИО ЖАЛБУ И ТРАЖИ ДА СЕ ПРЕСУДА ПРЕИНАЧИ

ИЛИ ДА БУДЕ ОДРЖАНО НОВО СУЂЕЊЕ

Серж Брамерц

  • Тужилаштво у најави жалбе наглашава и да су судије потпуно занемариле његове доказе о постојању удруженог злочиначког подухвата у којем је Шешељ учествовао, не размотривши доказе о обрасцу злочина и намери коју је Шешељ делио са осталим учесницима

        ТУЖИЛАШТВО Хашког трибунала затражило је данас од апелационог већа да поништи ослобађајућу пресуду Војиславу Шешељу и осуди га за ратне злочине у Хрватској, Војводини и БиХ или да наложи понављање целог суђења.

        У најави жалбе, коју је Трибунал данас објавио, Тужилаштво оцењује да је ослобађајућа пресуда „неразумна“ и „необразложена“.

        Првостепено судско веће, према Тужилаштву, пропустило је да размотри многе важне доказе, да се изјасни о кључним питањима и да наведе на којим је правним прописима засновало ослобађајућу пресуду.

        Многе грешке које су судије починиле у потпуности обезвређују читаву првостепену пресуду, тврде тужиоци. Као најзначајније грешке, они наводе то што је веће установило да није било систематских и раширених напада на цивиле упркос опсежним доказима.

        Такође, првостепено веће је, по тужиоцима, погрешило када није одбацило, већ усвојило Шешељев аргумент да није било прогона цивила, већ да су они бежали из ратних зона и да су аутобуси којим су превезени били обезбеђени као „хуманитарни гест“.

        Тужилаштво наглашава и да су судије потпуно занемариле његове доказе о постојању удруженог злочиначког подухвата у којем је Шешељ учествовао, не размотривши доказе о обрасцу злочина и намери коју је Шешељ делио са осталим учесницима.

        У другој основи за жалбу, Тужилаштво оцењује и да је првостепено веће погрешно протумачило чињенице, због чега је цео поступак непрописан и правда није задовољена.

        „На основу целог доказног материјала, веће није могло разумно закључити да нису доказани злочини против човечности: да оптужени није одговоран за те злочине као учесник у удруженом злочиначком подухвату, да оптужени није подстицао злочине, да није помагао и подржавао злочине које су шешељевци починили, да није сам физички починио злочине прогона, депортације и присилног премештања и, на крају, да није кривично одговоран“, пишу тужиоци у најави жалбе.

        На крају, главни тужилац Серж Брамерц (Serge Brammertz) тражи да жалбено веће поништи првостепену пресуду и Шешеља прогласи кривим и осуди.

        Као алтернативно решење, Брамерц тражи да се пресуда поништи, а читаво суђење Шешељу понови.

        У догледно време, хашко Тужилаштво поднеће суду целу жалбу и детаљније образложити њене основе.

        Већином гласова, Хашки трибунал је 31. марта ослободио кривице Шешеља. За ослобађање су гласали председавајући судија Жан-Клод Антонети (Jean-Claude Antonetti) и судија Мандаје Нијанг (Mandiaye Niang), док је судија Флавија Латанци (Flavia Lattanzzi) имала супротно мишљење да би Шешеља требало осудити.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари