БРАМЕРЦ: Највероватније ћемо се жалити на ослобађање Шешеља

НАЈАВЉУЈЕ ДА ЋЕ СУЂЕЊЕ ГЕНЕРАЛУ МЛАДИЋУ БИТИ ЗАВРШЕНО ЛЕТОС, А ПРЕСУДА ИЗРЕЧЕНА – 2017.

Серж Брамерц

  • Судије које су ослободиле Шешеља изнеле су чињенице на начин који је у флагратној супротности са оним како посматрамо ратове у Хрватској и БиХ. Њихова анализа је у супротности и са десетинама других пресуда. Могло би се чак помислити да се ради о пресуди за неки други конфликт

         ГЛАВНИ тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц критиковао је ослобађајују пресуду Војиславу Шешељу и најавио да ће тужилаштво анализирати да ли је веће судија направило значајне грешке, као и да ће највероватније поднети жалбу.

         „Имамо 30 дана да поднесемо жалбу, али ћемо сигурно пре тог рока донети нашу одлуку“, најавио је он у интервјуу бечком дневнику „Пресе“, негирајући да је тужилаштво лоше припремило оптужницу.
„Засигурно нисмо лоше припремили оптужницу. Јесте ли имали прилике да видите и супротстављени став италијанске судије?“, упитао је Брамерц.

         Он је истакао да је судија Латанци била мишљења да су доказани злочини Шешеља и да је оправдана казна, што је супротно од оног што је друго двоје судија утврдило.

         „Неће вас чудити што не делим мишљење те двојице судија“, нагласио је он, рекавши да су судије изнеле чињенице на начин који је у “флагратној” супротности са оним како посматрамо ратове у Хрватској и БиХ.

         Према његовим речима, њихова анализа је у супротности и са десетинама других пресуда, а, како је додао, могло би се помислити да се ради о пресуди за неки други конфликт, за који је покренуто кривично гоњење.

         „Имам проблем с тим када судије оцењују да су Шешељеви борци само помагали својим људима и да нису починили кривична дела, да није било протеривања, никаквих планираних и систематских напада на цивиле. То једноставно не одговара истини да су људи само из хуманитарних разлога аутобусима премештани у друге делове. Због тога ћемо највероватније поднети жалбу на пресуду“, објаснио је Брамерц.

         Даље је критиковао што су судије утврдиле да су Шешељеви говори мржње, то јест навођење на кривична дела, само служили мотивацији сопствених трупа.

         „Ако се полази од тога да није било никаквог конфликта, као и да злочини нису били злочини, онда је наравно тешко некога осудити као главног одговорног. МИ ћемо анализирати да ли веће судија није починило значајне грешке“, нагласио је Брамерц.

         Он је одбацио тврдње да је тужилаштво антисрпско, рекавши да је у поступку против Шешеља од самог почетка било бројних тешкоћа.

         „Поступак је на почетку одуговлачен због штрајка глађу Шешеља, јер је желео сам да се брани. То је прихватила друга инстанца, што је довело до даљих проблема. Шешељ је три пута осуђиван зато што је наводио имена заштићених сведока. Против три његова сарадника је још увек у току поступак због манипулације доказима. Српске власти су морале још пре годину дана да их ухапсе и пошаљу у Хаг. Они су осумњичени да су вршили притисак на сведоке“, истакао је Брамерц.

         Он је поручио да се судијама мора поставити питање зашто је суђење Шешељу трајало 13 година, наводећи да је последњи сведок тужилаштва саслушан 2010. године, а поступак закључен 2012.

         „Од тада смо чекали на одлуку судија. Објављивање пресуде било је најављено за октобар 2013, али је потом један од тројице судија замењен, те је након тога већу у новембру до сада требало времена да дође до ове пресуде. Не верујем да се тужилаштву нешто може пребацити“, уверен је Брамерц.

         Упитан да ли је председавајући већа судија Жан-Клод Антонети био пристрасан, он је казао да не жели да се о томе изјашњава.

         Брамерц је нагласио да не жели да критикује судије, јер то не би било прикладно.

         На питање да ли постоји повод за самокритику, он је признао да је у овом судском поступку било низ проблема, али пре свега низ сведока који напрасно више нису били спремни да изађу пред суд или да потврђе своје изјаве из прошлости.

         Брамерц је казао да дели фрустрацију жртава због ослобађајуће пресуде Шешељу.

         „Наравно да бих желео да у жалбеном поступку реалност ратова поново буде призната. Међутим, још имамо суђење против Ратка Младића, које би требало бити закључено на лето, са пресудом идуће године“, закључио је он.

         (Танјуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари