НИКОЛИЋ: Ватикан је чврст у непризнавању независности Косова и Метохије

ПАПА ГА ПРИМИО У АПОСТОЛСКОЈ ПАЛАТИ, АЛИ СЕ НЕ ЗНА КОЛИКО ЈЕ АУДИЈЕНЦИЈА ТРАЈАЛА

Томислав Николић са папом Франциском

  • „Поклонио сам папи књигу Хришћанско наслеђе Косова и Метохије, која све доказује, записе, рекао сам му да је то наше, да смо то ми и да не постоји начин да се тога одрекнемо и да то признамо”, рекао је Томислав НИКОЛИЋ, додајући да се папа Франциско апсолутно сложио са свиме
  • Николић је Танјугу после састанка са папом Франциском изјавио да је папи рекао да је улога кардинала Степинца у Другом светском рату била веома лоша: „У најмању руку није смео да ћути када неко убије милион и више грађана само зато што нису католичке вере и то је јако лоша улога за време рата“

        ПРЕДСЕДНИК Србије Томислав Николић разговарао је у Ватикану са папом Франциском о мигрантској кризи, противљењу Србије пријему такозване „Републике Косово” у Унеско и другим питањима.

        Николић и папа су разговарали и о формирању мешовите комисије Српске православе цркве и Римокатоличке цркве која би разматрала историјске чињенице из периода Другог светског рата и улогу Алојзија Степинца у Независној држави Хрватској.

        Током посете Ватикану Николић је уручио Орден Републике Србије на ленти кардиналу Пјетру Паролину, државном секретару Свете Столице, за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању пријатељских односа и сарадње између Републике Србије и Свете Столице.

        Николић је обишао Ватиканску библиотеку где је разговарао са главним библиотекаром и архиваром Свете Столице, надбискупом Жаном Лујем Бругесом, наведено је у саопштењу Прес службе председника Републике.

        „У срдачним разговорима, исказани су добри односи између Свете столице и Србије, а саговорници су разматрали питања од узајамног интереса у вези са односима између црквених и цивилних заједница, са посебним нагласком на екуменски дијалог и допринос Католичке цркве благостању српског друштва”, наведено је у саопштењу Ватикана које је Тањугу доставила прес служба председника Србије.

        Такође је било речи о напретку Србије на путу ка пуној интеграцији у Европску унију, као и о разним питањима регионалног и међународног карактера, укључујући положај сиријских и ирачких избеглица и расељених особа, и значај промовисања заједничког решења актуелне кризе.

        Папа Франциско примио је председника Николића у аудијенцију у Апостолској палати, каже се у саопштењу Ватикана и додаје да се председник Србије потом састао и са кардиналом Пјетром Паролином, државним секретаром Свете Столице у пратњи надбискупа Пола Галагера, ватиканског министра спољних послова.

        Николић је папи и Ватиканској библиотеци поклонио књиге: Хришћанско наслеђе Косова и Метохије и фототипско издање Душановог законика.

        Фототипско издање Душановог законика председник Србије је поклонио и кардиналу Пјетру Паролину, државном секретару Свете Столице.

        Папа је Николићу поклонио златну медаљу израђену поводом треће године откако је изабран за папу, као и књигу „Кроз историју медаља испричана историја понтификата“, чији је аутор.

Римокатоличка црква остаје при ставу непризнавања Косова

 

ccРимокатоличка црква остаје чврста по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова и Метохије, рекао је Николић након разговора са папом Франциском.

       „Мислим да је човек који мири многе људе и религије у свету, али овде је непомирљив у ставу да Римокатоличка црква остаје потпуно чврста по принципу непризнавања једнострано проглашене независности Косова и Метохије”, рекао је Николић за Танјуг.

        Николић је додао да папа Франциско брижно и помно прати све што се дешава на Косову и Метохији и да зна колики је прогон хришћана и римокатолика био на Косову и Метохији.

        Додао је да папа Франциско зна и колико римокатолици имају могућности у Србији да упражњавају своју веру, обичаје, традицију и културу, да зна како изгледа данашња Србија и да је потпуно спреман на сарадњу са њом.

        Николић је папу, како каже, упознао са историјом српске баштине и историјом хришћанства на Косову и Метохији, манастирима које су подизали наши владари, као и са катастрофом која се догодила 2004. године.

       „Поклонио сам му књигу која све то доказује, записе, рекао да је то наше, да смо то ми и да не постоји начин да се тога одрекнемо и да то признамо”, поручио је председник Србије, додајући да се папа Франциско апсолутно сложио са свиме.

        Николић је поглавару Римокатоличке цркве поклонио фототипско издање Душановог законика, који је један од ретких устава из 14. века у Европи, као и Хришћанско наслеђе Косова и Метохије, за коју је навео да много значи и коју ће добити све државе чланице UNESCO-а.

        Председник Србије је додао да је његов домаћин, у тренутку када му је причао да су неки спрски манастири на Косову и Метохији за време мартовског насиља били спашени захваљујући италијанским војницима, навео њихова имена.

Папа не жури по питању проглашења Степинца за свеца

        Римокатоличка црква не жури по питању проглашења кардинала Алојзија Степинца за свеца, рекао је папа Фрања у разговору са председником Србије Томиславом Николићем.

        Николић је Танјугу после састанка са папом Фрањом изјавио да су имали веома отворен разговор о кардиналу Степинцу, те да је папи рекао да је улога кардинала у Другом светском рату била веома лоша.

       „У најмању руку није смео да ћути када неко убије милион и више грађана само зато што нису католичке вере и то је јако лоша улога за време рата”, рекао је Николић. Он је навео да је Степинац после тога доживео комунистички терор и да би Римокатоличка црква из тога могла да изведе да је мученик и блажени, али је додао да су то доживели и православни свештеници и да је њих на стотине убијено.

        Председник је пренео да му је папа у једном тренутку рекао да „нигде не жури по питању проглашења кардинала за свеца“.

        Николић је рекао да би Србија, која је мост између Русије и ЕУ и Кине и ЕУ, могла да буде мост између руске православне цркве и Римокатоличке цркве.

       „Мислим да сам наишао на човека који много зна и који све разуме и који је прихватио безмало сваку моју тврдњу и сугестију коју сам имао. Ово је био састанак људи који су се одмах добро разумели”, рекао је Николић.

        Николић је рекао да је са папом разговарао о односу Србије и Ватикана, успостављању правог дијалога између две цркве, о кризи са мигрантима са Блиског истока и северне Африке, узроцима, последицама и решењима, као и о климатским променама.

        Председник је рекао да постоји заједнички став да је хришћанство угрожено у свету, али и да нема времена за свађе међу религијама и верама, као и да би дијалозима у којима су различите вероисповести сагласне грађанима могло да се покаже да и сами дијалогом могу да постигну много.

       „Мислим да је ова посета, иако једном одложена, добро припремљена и служи као припрема да дођемо једног дана и до тога да односи између Србије и Хрватске гарантују да и поглавар Римокатоличке цркве и патријарх Иринеј могу да се сретну и у Београду, Суботици, Призрену и свуда где буду желели”, рекао је Николић.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари