Вештак: До 3.000 муслимана је погинуло током пробијања према Тузли

САМО У НОЋИ ИЗМЕЂУ 12. И 13 ЈУЛА 1995. ПРИЛИКОМ ПРЕЛАСКА РЕГИОНАЛНОГ ПУТА БИЛО УБИЈЕНО ОКО 700

 Душан Павловић

  • Већи део унакрсног испитивања заштићеног сведока ГРМ-116 протекао је иза затворених врата због заштите његовог идентитета. У отвореном делу испитивања, сведок је потврдио да је у јединици “Бисери”, којој је припадао, а која је обезбеђивала Изетбеговића, било и Срба. Нагласио је да се 2013. године сам пријавио да сведочи на суђењу бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу, када је први пут изговорио своје тврдње

         ХИЉАДЕ муслимана из Сребренице нису биле жртве стрељања, како тврди оптужба, него су у јулу 1995. погинуле приликом пробоја из обруча Војске Републике Српске, потврдио је вештак одбране Душан Павловић у наставку суђења генералу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом.

         Павловић је рекао да је само током ноћи између 12. и 13. јула 1995. године, док је колона прелазила регионални пут, ватром Војске Републике Српске било убијено око 700 бораца Армије БиХ и цивила.

         Позивајући се на изјаве преживелих муслимана, Павловић је проценио да је 12. јула на неколико локација у пробоју погинуло од 2.000 до 3.000 мушкараца из колоне.

         бранилац Бранко Лукић је цитирао неколико изјава које су преживели из колоне дали безбедносним органима такозване Армије БиХ, након што су стигли у Тузлу, а у којима говоре да су учесници колоне страдали у заседама Војске Републике Српске, али и у међусобним борбама или извршили самоубиства.

         Према документу Министарства одбране БиХ, очевици су, после артиљеријског напада Војске Републике Српске на колону која је прелазила пут Коњевић Поље-Нова Касаба, видели око 1.000 убијених крај самог асфалта.

         Према другом очевицу, цитираном у истом документу, “четници су из тенка испаљивали гранате на колону и убили око 500 Бошњака” чије су “лешеве целе ноћи одвозили камионом”.

         Вештак Павловић, процењујући да је при преласку пута било убијено најмање 700 људи из колоне, оценио је да су можда неки сведоци видели једна те иста тела.

         На почетку данашњег заседања, тужиоци су унакрсно испитивали бившег припадника обезбјеђења Алије Изетбеговића, који је јуче посведочио да су Изетбеговић и исламски вјерски поглавар Мустафа Церић организовали минобацачки напад на сарајевску пијацу Маркале у зиму 1994. године.

         Већи део унакрсног испитивања протекао је иза затворених врата због заштите идентитета сведока ГРМ-116.

         У отвореном делу заседања сведок је потврдио да је у јединици “Бисери”, којој је припадао, а која је обезбеђивала Изетбеговића, било и Срба.

         Он истиче да је Срба било и међу члановима тадашњег Председништва БиХ, а потврдио је и да се 2013. године сам пријавио да сведочи на суђењу бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу, када је први пут изговорио ове тврдње.

         (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари