Веће судије Орија одбило Младићев приговор да су пристрасни судије Ори, Ађијус и Мерон

НИШТА ШТО СУ ТЕ СУДИЈЕ ВЕЋ ДОНЕЛЕ ОСУЂУЈУЋЕ ПРЕСУДЕ И ПРОТИВ ГЕНЕРАЛОВИХ ПОТЧИЊЕНИХ

Алфонс Ори

  • За судије Кармела Ађијуса и Теодора Мерона, Младићева одбрана је навела да су пристрасни због изјава које су давали пре и после хапшења Младића, као и због учешћа у доношењу осуђујућих пресуда Младићевим сарадницима. Одбрана сматра да су све судије тиме генерала Младића унапред „прогласиле кривим“
  • Младићеви адвокати су навели да су правни сарадници судија већ учествовали у сачињавању пресуде бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу, који је осуђен за злочине који се Младићу стављају на терет

        РАСПРАВНО веће Хашког трибунала одбило је као неутемељен захтев одбране генерала Ратка Младића за обуставу поступка, уз оцену да није било „систематске пристрасности“ овог суда на штету оптуженог, нити да је прекршено право оптуженог на правично суђење.

        У одлуци, коју је потписао председавајући судија Алфонс Ори, веће наводи да „одбрана није доказала да је прекршено право оптуженог на правично суђење, због чега нема основа да се наложи обустава поступка или да се процес прогласи ништавним“.

        Веће је оценило да је „одбрана пропустила да довољно конкретно објасни како је та наводна пристрасност утицала на право оптуженог на правично суђење“.

        У одлуци се напомиње да је председник Трибунала Кармел Ађијус раније већ одбио захтев Младићевих заступника за изузеће судија Орија и Кристофа Флигеа из расправног већа, пренели су медији.

        У тексту се наводи да још није ни почео жалбени поступак у процесу генералу Младићу, те да су зато беспредметне тврдње одбране да су судије жалбеног већа, које није ни одређено, пристрасне. Подсећа се да је улога судијских правних сарадника искључиво да пружају помоћ судијама, а да „доношење одлука остаје потпуно у надлежности судија“.

        „То што су правни сарадници већ радили у другим предметима „небитно је за непристрасност судија“, навело је расправно веће.

        После данашње одлуке судија, до краја процеса генералу Младићу остаје да оптужба и одбрана до 25. октобра уложе завршне писане поднеске, а потом да од 5. до 15. децембра одрже завршне речи.

        Према оквирном плану Хашког трибунала, првостепена пресуда генералу Младићу требало би да буде изречена до новембра 2017. године.

        Младићева одбрана је крајем јула затражила да поступак буде привремено обустављен или да процес буде проглашен ништавним због „систематске пристрасности“ Хашког трибунала на Младићеву штету. Одбрана је навела тада да су председавајући судија Ори и члан већа Кристоф Флиге пристрасни, због ранијих осуђујућих пресуда које су изрекли Младићевим подређенима.

        За судије Кармела Ађијус и Теодора Мерона, одбрана је навела да су пристрасни због изјава које су давали пре и после хапшења Младића, као и због учешћа у доношењу осуђујућих пресуда Младићевим сарадницима. Одбрана сматра да су све судије тиме генерала Младића унапред „прогласиле кривим“.

        Младићеви адвокати су навели да су правни сарадници судија већ учествовали у сачињавању пресуде бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу, који је осуђен за злочине који се Младићу стављају на терет.

        Суђење генералу Младићу почело је у мају 2012, годину дана након што је он, после 16 година бекства, био ухапшен у Србији и изручен Хагу.

        Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари