Уводне речи оптужбе и одбране – 14 маја

У процесу Ратку Младићу поново лажна великодушност хашког трибунала

* По одлуци претресног већа којим председава холандски судија Алфонс Ори, извођење доказа оптужбе потом отпочеће 29. маја, исказом првог од 410 сведока

* Поводом захтева одбране - да се при одређивању распореда суђења узме у обзир и здравље генерала Младића -веће је навело да „није уверено да здравствено стање оптуженог захтева модификовање дневног и недељног распореда“

Пише: Марија М. Зарић

         ПОЧЕТАК суђења генералу Ратку Младићу у Хагу заказан је за понедељак 14. мај, 2012. године.

         Како је саопштио Трибунал, процес ће бити отворен уводним речима оптужбе и одбране, уколико то буде желела. И оптужени генерал, тада ће, уколико тако одлучи, имати прилику да да изјаву. По одлуци претресног већа којим председава холандски судија Алфонс Ори, извођење доказа оптужбе потом отпочеће 29. маја, исказом првог од 410 сведока.

         Неко би можда и протумачио да је са новом одлуком суда, Трибунал у Хагу одбрани изашао у сусрет, с обзиром да је на претходној статусној конференцији, одржаној 8. децембра прошле године, у склопу припрема за почетак суђења Младићу, веће заказало извођење уводних речи и почетак суђења за 27. март. Такво тумачење би било наравно нонсенс, с обзиром да је генералова одбрана  затражила одлагање почетка суђења до октобра 2012.

         Адвокат Бранко Лукић, у поднеску судијама МКСЈ, истакао је да је одбрана од тужилаштва добила велики број доказа који нису правилно унесени у електронску форму, због чега је претрага и селекција докумената прилично отежана.

         - Ти проблеми учинили су немогућим напоре одбране да се припреми за почетак суђења, те да буде спремна за март ове године. Тражимо од суда да наложи оптужби да поновно достави све своје доказе, али с потпуним подацима, те да се почетак суђења одгоди до времена када буду решени проблеми са обелодањивањем доказа одбрани – протествовао је бранилац у поднеску.

         На ову примедбу, веће је, међутим, одлучило да је одбрана имала сасвим довољно времена да се ефикасно припреми за почетак суђења, образложивши да „тачан број докумената прегледаних од стране одбране... није нешто што екслузивно одређује почетак процеса“ . Поводом захтева одбране да се при одређивању распореда суђења узме у обзир и здравље генерала Младића, веће је навело да „није уверено да здравствено стање оптуженог захтева модификовање дневног и недељног распореда“ планираног да се одржава „мање од пет дана у недељу и временски краћих судских сесија“.

         Трибунал стога „великодушно“ прихвата да је примерено да се одбрани одобри да заказује рочишта у јутарњим часовима, не испустивши да нагласе да је овај предлог донет упркос томе што ни један медицински разлог за такво мишљење Већа није установљен. Такође лимитирају и број „седећих недеља“ у раној фази поступка, до 20. августа, како би стране имале и слободно време да се припреме.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари